×

Nieuws

21 mei 2013

The Doors-toetsenist Ray Manzarek overleden

Geschreven door: WiM Redactie

Raymond Daniel (Ray) Manzarek, toetsenist en medeoprichter van The Doors, is op 74-jarige leeftijd overleden in een kliniek in Rosenheim, Duitsland. Manzarek werd tijdens zijn laatste uren bijgestaand door zijn vrouw Dorothy en zijn broers Rick en James.

Manzarek richtte in 1965 met Jim Morrison die hij in Venice Beach had ontmoet, The Doors op. Samen met drummer John Densmore en gitarist Robbie Krieger werden ze een van de meest succesvolle rockbands van de jaren zestig. In een tijdbestek van krap vijf jaar brachten ze zes baanbrekende albums uit waarvan met name het gelijknamige debuut (1967) en L.A.Woman (1971) als mijlpalen in de rockmuziek worden gezien. Het toetsenspel van Manzarek gaf The Doors het karakteristieke geluid zoals te horen in befaamde rocknummers als Light My Fire, L.A. Woman, Break On Through To The Other Side en natuurlijk het fenomenale Riders On The Storm.

Na de dood van Jim Morrison in 1971 probeerde Manzarek de band nog bij elkaar te houden als zanger van The Doors, maar in 1973 viel de band toch definitief uit elkaar. Manzarek bleef als toetsenist actief in de muziekwereld en bracht verschillende soloalbums uit. Zijn eerste album was The Golden Scarab dat in 1973 verscheen met medewerking van onder meer Patti Smith en Joe Walsh van Eagles.

De vraag naar solomateriaal van Manzarek was echter veel kleiner dan om optredens van de resterende Doors leden. Manzarek en Krieger sloegen in 2002 de handen ineen en vonden in Ian Astbury (The Cult) een zanger die Morrison wilde vervangen. Ze noemden zichzelf na protest van voormalig drummer Densmore, The Doors Of The 21st Century veranderden dat weer in Riders On The Storm om te eindigen simpelweg met simpelweg Manzarek-Krieger. Astbury vertrok in 2005 om zich weer op The Cult te richten. Manzarek en Krieger trokken Brett Scallions aan als vervanger en gingen nog regelmatig op tournee. Beide heren waren in 2011 nog te zien op Bospop in Weert.

Op de website van de band zegt gitarist Robby Krieger in een verklaring:

“I was deeply saddened to hear about the passing of my friend and bandmate Ray Manzarek today. I’m just glad to have been able to have played Doors songs with him for the last decade. Ray was a huge part of my life and I will always miss him.