×

Nieuws

12 augustus 2018

The Brandos – Honor Among Thieves (4) / Gunfire At Midnight (4) / The Light Of Day (3½)

Geschreven door: Cis van Looy

Label: Blue Rose Records

Sinds The Brandos in 2007 onderdak vonden bij het Duitse rootslabel Blue Rose lijkt de rockende rootsband helemaal terug met het vorig jaar uitgebrachte Los Brandos, een nagenoeg volledig Spaanstalige langspeler. Frontman en songleverancier Dave Kincaid is weliswaar de enige survivor van de in ’85 in New York City opgezette formatie die zijn naam aan acteur Marlon Brando ontleende. De combinatie van  de stevig rockende gitaarsound met de krachtige naar John Fogerty refererende vocale uithalen waarmee ze in de jaren tachtig en negentig imponeerden blijft na enkele cruciale personeelswisselingen nagenoeg intact, gitarist Frank Giordano maakt al sinds ’96 deel uit van de line-up. In het najaar is er een uitgebreide tournee, bovendien gooit Blue Rose gooit de integrale backcatalogus op de markt, fraaie digi-packs met tekstboekjes schetsen de historiek van The Brandos en zijn voor een bescheiden prijsje te verkrijgen. Het uit ’87 daterende debuut Honor Among Thieves blijft een van hun sterkste wapenfeiten Kincaid  vormt een machtige gitaartandem met Ed Rupprecht en ondersteund doorde met Ernie Mendillo en Larry Mason opgebouwde soliede ritmesectie lijken ze klaar om de wereld te veroveren. Zo vinden we onverslijtbaar werk. De opener Gettysburg, een op potige riffs geënt anti-oorlogsepos getuigt van tijdloos allure terwijl ook de titeltrack en het onstuimige van The Sonics afkomstige Strychnine overeind blijft naast Hard Luck Runner. In de slipstream van destijds populaire bands als INXS, The Georgia Satellites en The Cars wordt uitgebreid in de VS en Europa getoerd.

brandos-1

Tracklisting  Honor Among Thieves:

 1. Gettysburg
 2. A Matter Of Survival
 3. Nothing To Fear
 4. Honor Among Thieves
 5. Strychnine
 6. Hard Luck Runner
 7. In My Dreams
 8. Walking On The Water
 9. Come Home

Onenigheid met de platenfirma leidt uiteindelijk tot de annulering van de ondertussen afgewerkte opvolger Traill By Fire. Een zware klap die The Brandos  in’92 verwerken met een tweede langspeler.   Twee uit Gunfire At Midnight getrokken singles The Solution en The Keeper paaien de ondertussen flink aangegroeide aanhang. Bij een eersteb beluistering, ruim een kwarteeuw later zijn het vooral  Anna Lee en de  hikkende rockabilly van afsluiterThe Last Tambourine en in iets mindere mate de rauwe titeltrack die bijblijven. Ondanks de meer dan behoorlijke bijval besluiten gitarist Ed Rupprecht   en drummer Larry Mason The Brandos te verlaten.

brandos-2

Tracklisting Gunfire At Midnight:

 1. Gunfire At Midnight
 2. The Solution
 3. How The Dice Fall
 4. Ridin’ The Red Eye
 5. Anna Lee
 6. We Are No Man
 7. Fortune Of War
 8. Partners
 9. The Keeper
 10. One Dog Brown
 11. The Last Tambourine

Voor het derde, cruciale album blijft drummer Larry Mason nog even aan boord, Rupprecht wordt tijdens de sessies vervangen door  gitarist Scott Kempner en uiteindelijk zal die samen met Frank Funaro, zijn kompaan bij The Del Lords, de opnamesessies afwerken. In zijn geheel beschouwd is The Light Of Day minder sterk dan de voorgangers. Hoewel de titelsong naadloos aansluit bij de bravoure van het oudere werk en Kincaid zich, niet onverdienstelijk, aan sterk folk getinte uitstapjes waagt met The Warrior’s Son en Love Of My Life in een rond het uitzichtloze leven van een man achter de tralies opgebouwde songcyclus.

brandos-3

Tracklisting The Light  Of Day:

 1. The Light Of Day
 2. Hard Times
 3. The Warrior’s Son
 4. Not A Trace
 5. Love Of My Life
 6. Turn Away
 7. Paddy On the Turnpike/Exit 57
 8. The Hangin’ Tree
 9. Jail Bar Blues
 10. Fight For Love
 11. Hard Times, Comes Again No More