×

Nieuws

30 juli 2013

The Bootleg Series Vol.10 van Bob Dylan verwacht

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Columbia

Onder de volledige titel Another Self Portrait (1969-1971)/ The Bootleg Series Vol. 10 komt op 23 augustus een nieuw deel in de vermaarde serie ‘niet eerder officieel uitgebrachte albums’ van Bob Dylan uit.

‘What is this shit?’, was het commentaar van Rolling Stone columnist Greil Marcus na de eerste beluistering van Self Portrait in 1970. Het was één van Dylan’s meest controversiële albums, dat in de kritieken vrijwel unaniem neergesabeld werd.

In de periode 1969-1970 werden in New York (met o.a. David Bromberg en Al Kooper) tientallen songs opgenomen, die vervolgens in Nashville en Los Angeles werden voorzien van backing vocals, extra drums en orkest, en die deels terecht kwamen op de albums Self Portrait en New Morning. Het resultaat werd door velen beschouwd als een ratjetoe, Dylan onwaardig.

Ongeveer een jaar geleden werden de originele New Yorkse opnamebanden teruggevonden, zodat nu pas duidelijk is hoe Self Portrait had kunnen klinken zonder alle overdubs en toevoegingen. Another Self Portrait bevat 35 tracks uit genoemde periode: deels niet eerder verschenen titels, deels titels die bekend zijn van Self Portrait en New Morning, maar nu te horen in alternatieve uitvoeringen.

In de Deluxe Edition van deze set zijn naast deze twee discs nog twee discs te vinden, één met de opnieuw gemasterde versie van Self Portrait (uitgaande van de originele opnames), en één met het complete, historische optreden op het Isle Of Wight Festival, met The Band, op 31 augustus 1969.

De set wordt gecompleteerd door 2 boeken, waarvan één met liner notes van Greil Marcus (!) en een -144 pagina’s tellend- boek met niet eerder gepubliceerde foto’s van John Cohen en Al Clayton. De afbeelding op de cover is overigens een nieuw, door Dylan geschilderd zelfportret.

[youtube_sc url= GFdgwMhWcV4]

Release: 23 augustus (4CD Deluxe Edition, 2CD Standard Edition, 3LP + 2CD Vinyl Edition)