×

Nieuws

09 januari 2011

The Blind Boys Of Alabama komen naar Nederland

Geschreven door: Norbert Tebarts

Voor wie het gemist heeft, eind januari is het (al) zover: dan komen de legendarische Blind Boys Of Alabama naar Nederland, voor een drietal concerten. Je kunt je afvragen wie zoiets in vredesnaam mist, toch zijn de concerten nog niet uitverkocht. En tja, dan lijkt het er toch op dat de heren muzikanten niet de enigen zijn, die een probleem met de ogen hebben.

Voor de sinners onder ons die echt niet weten over wie het gaat: de roots van The Blind Boys Of Alabama liggen ver terug in de tijd: in 1939 werd de band opgericht op het Alabama Institute for the Negro Blind in Talladega. Je zou denken dat iedereen inmiddels dus wel vervangen moet zijn. Toch is dat zeker niet zo, nog altijd zijn oorspronkelijke bandleden actief: Jimmy Carter en Clarence Fountain (hoewel deze laatste vanwege zijn afnemende gezondheid telkens minder). De band speelt gospelmuziek. Juist, religieuze muziek. Toch, vrees niet, de heren bewijzen dat je zelf niet religieus hoeft te zijn om toch van gospel te houden. Inmiddels heeft de band ruim zestig albums gemaakt, in 2009 wonnen ze de Grammy Lifetime Achievement Award en in 2010 mochten ze zelfs optreden voor president Obama, in het Witte Huis. Om maar aan te geven hoe groots deze band is!

Hun laatste studio-album is alweer even uit (in 2008, het jaar erop kwam nog een cd uit met duetten), maar het kan natuurlijk geen kwaad om de lezer (die de cd destijds niet heeft aangeschaft) hier óók nog eens aan te herinneren. Over goede voornemens voor 2011 gesproken, wat dacht u van ‘alsnog kopen wat je de afgelopen twee jaren aan moois heb gemist’. Best een mooie, toch? Als het gaat om Down In New Orleans, dan is het ook echt wel de moeite waard. Voor de cd trokken de Blind Boys naar -u raadt het al- New Orleans om daar met plaatselijke muzikanten een baanbrekende mengeling van gospel en funk te produceren. Dat leverde veel traditionals op en ook covers van recentere datum, waaronder A Prayer van Curtis Mayfield. Zelden klonk gospel zo meeslepend als op dit album.

Eén goed voornemen is al genoemd, een ander zou kunnen zijn om voortaan once in a lifetime concerten niet (meer) te missen. Natuurlijk niet alleen een goed voornemen, maar vooral een slim voornemen. En dat geldt zeker voor de concerten van The Blind Boys Of Alabama. Hier de gegevens:
25 januari: 013 (Tilburg)
26 januari: Metropool (Hengelo)
27 januari: Paard van Troje (Den Haag)

Tracklisting Down In New Orleans:

 1. Free At Last
 2. Make A Better World
 3. How I Got Over
 4. You Got To Move
 5. Across The Bridge
 6. You Better Mind
 7. Down By The Riverside
 8. If I Could Help Somebody
 9. Uncloudy Day
 10. A Prayer
 11. I’ve Got A Home
 12. I’ll Fly Away