×

Nieuws

18 juni 2020

Suite: April 2020 is het nieuwe ‘lockdown’ album van Brad Mehldau

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Nonesuch

Jazzpianist Brad Mehldau heeft de corona-lockdownperiode aangegrepen om een nieuw album op te nemen. Het album getiteld Suite: April 2020 is als een reactie op de periode in zijn huis in Amsterdam waar hij gestrand was nadat de lockdown was afgeroepen. Mehldau, getrouwd met de Nederlandse zangeres Fleurine Verloop, wisselt normaliter zijn thuis af tussen Amsterdam en New York.

De Covid-19 pandemie inspireerde hem tot het schrijven van 12 volledig nieuwe composities over hoe hij de lockdown beleefde. Hij vormde deze 12 composities om tot een volledige suite daarbij de emoties van de diverse momenten waarop hij de stukken schreef muzikaal in kaart brengend. Aan de volledige suite voegde hij bewerkingen van Don’t Let It Bring You Down van Neil Young, New York State Of Mind van Billy Joel en van Look For The Silver Lining, een ware American standard waarvan de muziek door Jerome Kern en de tekst door B.G. DeSylva werd geschreven, toe.

De opnamen werden gemaakt in de, voor deze gelegenheid volledig volgens de coronanormen aangepaste, Amsterdamse Night Dreamer studio. Een studio die vermaard geraakt is door hun direct-to-disc opnamen en waarop kortgeleden ook de zeer geslaagde samenwerking tussen jazzlegende Gary Bartz en het coole Britse Maisha uitkwam met de titel van de studio als albumtitel.

Suite: April 2020 is volledig gemaakt om geld op te halen voor het zogenaamde Jazz Foundation of America’s COVID-19 Musician’s Emergency Fund, een organisatie zich momenteel actief is om Amerikaanse jazz muzikanten door deze zware tijd van niet spelen, en dus geen geld verdienen, heen te helpen.

100% van de opbrengst van de speciale vinyleditie, die gelijk via het Nederlandse Record Industry, zonder kosten in rekening te brengen, is uitgebracht, zal naar het goede doel gaan. Het betreft hier een gelimiteerde oplage van 1000 stuks die allemaal handmatig door Mehldau gesigneerd zijn. Ook ontwerper Barbara de Wilde heeft zonder kosten de hoes gemaakt.

De special vinyleditie is via de site van Mehldau’s platenlabel Nonesuch hier te verkrijgen.

Een officiële uitgave van het album zal pas op 18 september plaatsvinden. Het album verschijnt dan op zowel vinyl als CD. Digitaal is het album vanaf nu ook te beluisteren.