×

Nieuws

25 januari 2021

STR4TA brengt Gilles Peterson en Bluey opnieuw en weergaloos samen

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Brownswood Recordings

Mooi om twee Britse muzieklegendes weer samen aan het werk te horen: Gilles Peterson en Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick hebben een nieuw project onder de naam STR4TA, brachten reeds twee geweldige singles uit (Aspects en Rhythm In Your Mind) en een album is onderweg.

Peterson en Bluey leerden elkaar midden jaren tachtig kennen toen Bluey met zijn band Incognito, waar hij de gitarist en belangrijkste songschrijver van was, voor zijn platenlabel Talkin’ Loud tekende. Met grote hits als Always There (een wervelende bewerking van de Ronnie Laws klassieker) en Don’t You Worry ‘bout A Thing (een wel heel erg aanstekelijke versie van de fameuze Stevie Wonder song) braken ze wereldwijd door.

Ze gingen beiden hun eigen weg. Incognito verliet het label en bracht nieuwe albums via andere platenlabels uit, Peterson dook andere, zeer opvallende en wijd vertakte, muzikale wegen in. Ze hielden elkaars muzikale bewegingen echter optimaal in de gaten en werkten ook op en af samen aan projecten. Met STR4TA doorbreken ze nu een tien jaar samenwerkingsstilte.

Muzikaal geïnjecteerd door vroege jaren tachtig bands als Atmosfear, Hi-Tension, Light of the World en Freeez (Bluey speelde zelf in de twee laatst genoemde bands) hebben Peterson en Maunick binnen STR4TA hun liefde voor de Britse jazzsoulfunk uit de vroege jaren tachtig optimaal hervonden.

 

‘The idea of the project was to capture that raw, moment to moment sound’, vertelt Maunick in herinnering over de dagen waarop elke band de zalen afstruinde om het publiek te overrompelen, net zoals de (post)punkbands dat rond diezelfde periode deden. Het publiek in alles meekrijgen betekende er elk concert volle bak voor gaan zonder te netjes te klinken en dat in de studio al net zo te doen. Energie vastleggen was het motto en dat werkte. ‘I was there at the back, telling them, no, leave it like that, cut it there, or just use that first take’.

Afgelopen september verscheen met Aspects de eerste verrukkelijke single, die in een Demus Dub remix even later een heerlijk vervolg kreeg. Met Rhythm In Your Mind volgt nu een uitstekend en al net zo aanstekelijk vervolg. Tijdloze Britse jazzsoulfunk die met veel klasse, groove en warmte je speakers alle reden geeft maar weer eens te laten horen wat je eruit kunt halen.