×

Nieuws

04 oktober 2014

Scott Walker en Sun O))) verrassen met Soused

Geschreven door: WiM Redactie

Label: 4AD

Op 20 oktober verschijnt er, onverwacht snel, een nieuw album van legende Scott Walker. Het album heet Soused en is een samenwerkingsproject met Sun O)))). Soused is de opvolger van het meesterwerk Bish Bosch van twee jaar terug.

Toen Sunn O))) voor de eerste keer Scott Walker benaderde voor hun album Monoliths & Dimensions uit 2009, hadden ze geen flauw idee waar dat uiteindelijk toe zou leiden. Enthousiast over het collectief kwam Scott namelijk vier jaren later bij de mannen terug met genoeg songs om een geheel album met hen op te nemen. Soused is het indrukwekkende gevolg.

Met een carrière die ondertussen ruim 5 decennia beslaat is Scott Walker, juist omdat hij maar weinig in het openbaar verschijnt, een van de grootste culthelden die we in de muziek kennen. Als lid van The Walker Brothers kende hij grote populariteit voordat hij eind jaren 60/begin jaren 70 met zijn briljante eerste 4 solo albums (Scott, Scott 2, Scott 3 en Scott 4) een absolute legende werd. Albums die zijn rijke muzikale ontwikkeling in optima forma in kaart brachten. Na een aantal minder geslaagde soloalbums en een terugkeer met The Walker Brothers vond hij zijn nieuwe stem en stijl die op het prachtige Climate Of Hunter (1984) zijn vervolg kreeg. Het al even sterke Tilt (1996) sloot daar naadloos op aan. Met de overweldigende albums The Drift (2006) en Bish Bosch (2013) verzette hij de bakens nog verder naar muziek die van een nieuwe eeuw lijkt te klinken. Dreigend, uitdagend, emotioneel en super intrigerend.

Sunn O))), het gezelschap geconcentreerd rond Stephen O’Malley en Greg Anderson, Sunn O))) zit vanaf hun start in 1998 in het hart van de underground en experimentele metal scene in Los Angeles. Met een sound die breed uitwaaiert van avant-garde en jazz naar metal en zware Electronic. Anderson runt Southern Lord, het eigen platenlabel van Sunn O))), terwijl O’Malley betrokken is bij en oneindig aantal projecten via het web en als muzikant, designer en labelhoofd van Ideologic Organ. Voor de opnamen met Scott Walker hebben ze ook mede bandlid Tos Nieuwenhuizen betrokken.

Soused werd begin dit jaar opgenomen in London en geproduceerd door Walker en zijn vaste studio rechterhand Peter Walsh. Zij kregen daarbij hulp van musical director Mark Warman. Soused is een 5-tracks, 50-minuten lang durende collaboratie opname die de status van alle makers vanuit alle facetten uitdiept en vergroot.