×

Nieuws

26 maart 2013

Soulheld Charles Bradley naar Club Ziggo

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Daptone Records

Op zondag 7 april geeft de Amerikaanse soulheld Charles Bradley een speciale showcase in Club Ziggo, Amsterdam. De toegang is gratis en het optreden wordt gefilmd voor het tv-programma Ziggo Live en komt beschikbaar via Ziggo Video On Demand, Ziggo Xite en (deels) Youtube.

Je hoort het niet vaak: pas op 62 jarige leeftijd een debuutplaat uitbrengen en dan ook nog eentje waar iedereen laaiend enthousiast over is. Soulzanger Charles Bradley deed het in 2011 met No Time For Dreaming. En mede dankzij de daarop te vinden hit The World (Is Going Up To Flames) maakte het hem in één klap wereldberoemd.

Niet slecht voor een man die ruim 40 jaar lang van het ene vervelende baantje naar het andere hobbelde en in de avonduren wat bij schnabbelde als James Brown-imitator. Ondertussen woonde hij thuis bij zijn oude moeder in een achterstandswijk van Brooklyn, werd zijn broer vermoord en lag hij zelf op een gegeven moment ook op sterven na dood na een verkeerde ziekenhuisbehandeling. Levenservaring en pijn die je terug hoort in de pure soulmuziek van Charles – Screaming Eagle of Soul – Bradley, die uiteindelijk in 2002 werd ontdekt door Gabriel Roth, mede-oprichter van Daptone Records.

Dat het een interessante levenswandel is, hoef je de Amerikanen niet te vertellen. Daar verscheen dan ook vorig jaar de bejubelde documentaire Soul Of America over Charles. Tijdens de opnames was de zanger nog ‘slechts’ die James Brown-imitator in de aanloop naar zijn debuut. Doorlopend arm, soms dakloos, maar altijd vol hoop blijft hij dromen van een zangcarrière. Een American Dream-verhaal uit het boekje.

Op 2 april 2013 verschijnt met Victim of Love een nieuwe plaat van Charles Bradley. De reeds vooruitgesnelde single Strictly Reserved For You laat horen dat het sprookje gelukkig nog lang niet uit is.

* Op dinsdag 9 april wordt de documentaire Soul of America door de NTR op Nederland 2 uitgezonden.

De locatie van het optreden is Club Ziggo, gelegen in de Ziggo Dome. In deze intieme locatie wordt op periodieke basis een tweetal bands, uit binnen- en buitenland, voorgesteld aan een select publiek.