×

Nieuws

03 augustus 2010

Reprise oeuvre van Sinatra steeds completer

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Reprise

Met wederom een nieuwe worp van 5 albums wordt de verzameling van heruitgebrachte Sinatra albums op zijn eigen Reprise label steeds vollediger. Het gaat deze keer om de albums Sinatra 65, Past Present Future, Sinatra – A Man Alone, Days Of Wine And Roses Moon River And Other Academy Award Winners en The World We Knew.

The World We Knew is het Sinatra album uit 1967 wat vooral bekend werd door de enorme wereldhit Somethin’ Stupid, wat Frank samen zong met zijn dochter Nancy. De fraaie arrangementen waren van de hand van Claus Ogerman, die ook op het voorgaande album Antonio Carlos Jobim Francis Albert Sinatra de taak op zich genomen had.

Sinatra 65 uit 1965 is een verzamelalbum met een titel die een soort van parodie was op Beatles 65, die enkele maanden daarvoor was uitgekomen. Grote hits van het album waren Luck Be A Lady, Anytime At All, Somewhere In Your Heart, Stay With Me en Tell Her (You Love Her Each Day).

Days Of Wine And Roses Moon River And Other Academy Award Winners is een fijn album uit 1964 met (inderdaad) songs die eerder een Oscar wonnen. De orkestleider was Nelson Riddle die tevens de arrangementen voor zijn rekening nam. De versies van The Way You Look Tonight en Three Coins In The Fountain behoren tot het beste wat Sinatra ooit maakte.

Sinatra- A Man Alone (Words And Music From Rod McKuen) is een album uit 1969 waarop de songs van Rod McKuen centraal staan. McKuen was niet alleen een vermaard literair schrijver maar ook een belangrijk componist. Het album A Man Alone bevatte in You’ve Been Good To Me een nieuwe Sinatra hit. De song werd in de afgelopen jaren vooral bekend in een uitvoering van Johnny Cash, die de song opnam voor zijn American Recordings V: A Hundred Highways.

Past Present Future is een concept album uit 1980. Het album is qua songs opgedeeld in 3 stukken: Verleden, Heden en Toekomst. Hij vroeg drie producers/orkestleiders een tijd te nemen. Billy May (The Past), Don Costa (The Present) en Gordon Jenki (The Future) namen dankbaar de taak aan. Elk onderdeel had een ander muzikaal tijdsthema: voor de eerste keer sinds de jaren 60 zong Sinatra weer standards op Past, deed hij een flink aantal popklassiekers op Present en vormden de ambitieuze songs van Gordon Jenkins de basis voor Future. Het ambitieuze album bleek uiteindelijk niet helemaal geslaagd maar wel spannend in delen. Grote hit was natuurlijk Theme From New York, New York.

Overigens, vanaf oktober 2009 worden alle 38 originele albums (in welgeteld 7 verschillende worpen tot aan 2011) van Frank Sinatra opnieuw uitgebracht. Het betreft de albums die Sinatra vanaf 1961 uitbracht op zijn eigen Reprise label. Alle albums zijn geremastered en de (merendeels) dikke boekjes zijn voorzien van fijne extra info en niet eerder gepubliceerd fotomateriaal.