×

Nieuws

25 februari 2015

Scumbash: opnieuw ‘One Day Of Pure Goddamn Rock ‘n’ Roll’

Geschreven door: WiM Redactie

Alle muziek die organisatoren Bertus en Leendert zelf ‘gers’ vinden: dat is kort gezegd de formule van Scumbash, het eendaagse festival in de monumentale Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Op zaterdag 28 februari beleeft Scumbash de tweede editie. Hardcore, punkrock, rock ‘n’ roll, metal, western, surf, psychobilly, swing, blues, ska en cowpunk wisselen elkaar af.

Met 3500 bezoekers was Scumbash aflevering 1 vorig jaar februari vrijwel uitverkocht. Dankzij een handigere indeling (twee podia binnen, een tentpodium buiten, meer zitruimte en nog meer ruimte voor ‘stoere lifestyle’) moet het raar lopen willen de 4000 tickets die dit jaar beschikbaar zijn niet worden verkocht. Over hun programmering zijn Bertus en Leendert – uitbaters van Barbier en Haarsnijder Schorem in de Rotterdamse binnenstad- meer dan tevreden:

John Coffey

Reverend Horton Heat en Monster Magnet behoren tot de Amerikaanse headliners, punkpioniers The Exploited en Sham ’69 tot de Britse topnamen. De stevig aan de weg timmerende Utrechtse band John Coffey wordt met de dag populairder. Wie zaterdag in Rotterdam is, zou weleens een laatste kans kunnen hebben de groep aan het werk te zien voor ze echt ‘groot’ worden. Batmobile zorgt voor de Rotterdamse inbreng, samen met Liptease & the Backstreet Crackbangers. Dit zestal speelt rockabillycovers van grote hits. Ze gooiden er afgelopen seizoen al hoge ogen mee in Holland’s Got Talent. Nu richt die televisieshow zich op een heel ander publiek dan waar ‘Liptease’ zich doorgaans begeeft. Zo bleek vorig jaar al tijdens de eerste Scumbash.

Liptease & the Backstreet CrackbangersLeendert en Bertus schreven toen een publiekspoll uit naar welke Rotterdamse band niet mocht ontbreken. Het Rotterdams-Amsterdamse Liptease behaalde toen een kwart van de stemmen. Ze bemachtigden daarmee toen een plekje op het door Eric Corton gehoste ‘Cortonville’-podium. Dit jaar is het zestal er weer. Dat geldt overigens niet voor het Cortonville-podium. “Eric zal er wel zijn, hoor,” zegt Leendert. “Er is niks aan de hand hoor, we hebben gewoon besloten het dit jaar anders te doen.”

In de line-up naast de al genoemde acts: Bob Wayne (UK), Four Headed Dog, No Turning Back, Bombus (SE), Milwaukee Wildmen, Disturbance, Casa De La Muerte, Death Alley, Dario Mars and the Guillotines (BE) en Cuda. “Daarnaast komt er nog een absolute verrassing,” voegt Leendert toe. “Het zou kunnen zijn dat dat iets is wat men niet van ons verwacht.” Het motto van vorig jaar, ‘One Day Of Pure Goddamn Rock ‘n’ Roll’, is wat Leendert en Bertus betreft opnieuw van toepassing.

De indeling van het festivalterrein is anders dan de bezoekers vorig jaar hebben gezien. In de fabriek was vorig jaar naast twee volwaardige podia één klein podium te vinden, ingericht in een ‘pijpenla’ en met een hoogte van minder dan een meter bovendien te laag voor de soms 300 à 400 bezoekers die de verrichtingen er wilden bekijken. Dit jaar zijn de fabriekshal twee podia ingericht en is het derde podium verplaatst naar een tent buiten de fabriek. Over eventuele geluidsoverlast maakt Scumbash zich geen zorgen. “Er woont daar toch geen mens in de buurt.”

Binnen is nu, behalve voor 500 bezoekers extra, meer zitruimte ingericht en is meer ruimte voor de horeca en de aan barbier Schorem verwante ‘stoere lifestyle’ in de ‘Cutthroat Bay’ met mogelijkheden voor een fifties coupe en uitdossing, tattoos en ‘nailpolish’.

Scumbash 2015 duurt zaterdag 28 februari van 13.00 tot 01.30. Kaarten à 39 euro zijn verkrijgbaar bij o.a. Primera-vestigingen en via de website van Scumbash.