×

Nieuws

25 maart 2019

Scott Walker (1943 – 2019) overleden

Geschreven door: WiM Redactie

Wat een triest nieuws komt vanochtend tot ons: Scott Walker is overleden op de leeftijd van 76 jaar. Een van de meest markante, geniale muzikanten en invloedrijke zangers is van ons heengegaan. Gedurende meer dan een halve eeuw verwarmde hij onze harten met de prachtigste stem die de popmuziek rijk was.

Scott Walker werd in 1943 geboren in het Amerikaanse Ohio als Noel Scott Engel. Hij vertrok begin jaren zestig naar Engeland en begon een carrière in de muziek als sessiebassist. Hij veranderde hij zijn naam in Walker met het toetreden tot de Walker Brothers, het zestigerjarentrio dat vanuit Engeland de wereld stormachtig veroverde met hits als The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore en Make It Easy On Yourself. In populariteit deden ze in die tijd maar weinig onder voor The Beatles.

scott22

Het supersterrendom viel Scott Walker echter zwaar. En muzikaal wilde hij veel meer uitproberen dan de pophits die ze met The Walker Brothers maakten. Hij besloot op eigen kracht muziek te gaan maken. Met de albums Scott, Scott 2, Scott 3 en 4 maakten hij vier opvallende meesterwerken. Waar de eerste twee albums nog veel werk van anderen bevatten en hij onder meer het werk van Jacques Brel in Engelstalige versies naar een nieuwe muzikale dimensie tilde, waren 3 en 4 vooral gevuld met eigen werk. De songs van die albums bleken zo overweldigend en van een muzikaal zo bijzonder hoog niveau, tevens indrukwekkend gezongen, dat ze als meesterwerken van de popmuziek te boek staan.

Na deze albums vond de platenmaatschappij het tijd hem weer door een meer commerciële mangel te halen en verdween hij langzaam aan uit het zicht. Pas met het heroprichten van The Walker Brothers en de grote hit No Regrets kwam Walker weer vol in beeld. Het was met het laatste Walker Brothers album Night Flites dat Walker zijn nieuwe muzikale stem vond. Een album gemaakt met volledige muzikale vrijheid leverde als ultieme track The Electrician op. Een volledig nieuwe manier van songs schrijven en spelen en een Scott Walker die een ‘nieuwe’ stem had gevonden.

De terugkeer aan het muziekfront nadat The Walker Brothers hun tweede periode hadden afgerond werd gevormd door het opvallende Climate Of Hunter, dat de herboren Walker in volle glorie liet horen. Nog een stap verder ging hij met het meesterlijke Tilt. Een album waarop hij zijn nieuw gevonden muzikaal identiteit in een volle glorie in de schijnwerpers bracht. Destijds als moeilijk album weggezet er er door zijn platenmaatschappij gelijk weer uitgeggooid bleek het album een paar jaar later een absoluut meesterwerk.

[youtube_sc url= zIJzTWk6bSw]

Na weer een pauze kwam Scott Walker vervolgens terug met een reeks baanbrekende albums op platenlabel 4AD. Een label dat hem alle vrijheid en vertrouwen gaf de muziek te maken die hij wilde. Het leverde nieuwe visionaire meesterwerken op als The Drift (2006), Bish Bosch (2012) en het samen met het Amerikaanse Suno O))) gemaakte Soused (2014). Ook leverde hij nog twee soundtracks op met The Cildhood Of A Leader (2016) en Vox Lux (2018).

Van tieneridool tot cultureel icoon, Scott Walker laat een erfenis van uitzonderlijke muziek na voor toekomstige generaties; hij was een briljant tekstschrijver met een onontkoombare stem. Hij was een van de meest gevierde vernieuwers langs de scherpe rand van de muziek met een grote invloed op vele artiesten. Scott Walker heeft zijn publiek altijd verrast met muziek die zich door haar originaliteit onttrekt aan genres.

In haar voorwoord bij Sundog, de bloemlezing uit Scott Walkers teksten uit 2017, schreef schrijver Eimear McBride het volgende over het werk van Walker:

“Walker’s work, as Joyce’s before it, is a complex synaesthesia of thought, feeling, the doings of the physical world and the weight of foreign objects slowly ground together down into diamond.  It is Pinter-esque in its menace but never shies from naked emotion… This is work that does not speak of danger, it feels like it.”

In juli 2017 organiseerde de BBC, met Simon Raymonde (Bella Union/Cocteau Twins) en Dick Hovenga (Written in Music) als creative directors, een eerbetoon aan Scott Walker in de vorm van een Proms Concert in de Royal Albert Hall te Londen. Op die memorable avond, onder de noemer The Songs of Scott Walker 1967-1970, traden niemand minder dan John Grant, Jarvis Cocker, Richard Hawley en Susanne Sundfør aan, begeleid door The Heritage Orchestra onder leiding van Jules Buckley. Tot ieders grote verrassing was Walker met zijn familie aanwezig en gaf na afloop aan het een fantastische avond gevonden te hebben. Written in Music deed vanzelfsprekend uitgebreid verslag van dit bijzondere concert.