×

Nieuws

07 juni 2019

Saxon viert 40 jarig jubileum met fraaie box set

Er zijn inmiddels alweer 40 jaar verstreken sinds het debuut van Saxon werd uitgebracht. Om dat jubileum luister bij te zetten verschijnt op 2 augustus een boxset met een verzameling live opnamen die zo’n beetje de hele carrière van de band beslaat. De box is vernoemd naar het eerste live album van de band en heet: The Eagle Has Landed 40 (live). Die titel was destijds geïnspireerd door de adelaar die de hoes van de drie klassieke albums Wheels Of Steel, Strong Arm Of The Law en Denim & Leather sierde. Als we nog wat verder teruggaan vinden we een film uit 1976 (met o.a. Michael Caine en Donald Sutherland) over een nazicomplot om Churchill te kidnappen. Die film was overigens weer gebaseerd op het gelijknamige boek van Jack Higgens.

Afijn, genoeg geschiedenis voor nu. Saxon is op het podium altijd een belevenis omdat oerkrachten zanger Biff Byford, gitarist Paul Quinn, drummer Nigel Glockner en co. nooit verzaken. De band groeide uit tot een van de vaandeldragers van de NWOBHM en is al sinds het vorige geologische tijdperk een vaste kracht in het metalgenre. Strakke riffs spelen duizenden metalbands, maar de stem van Byford maakt Saxon uit al die duizenden herkenbaar.

Op de verzameling staan veertig nummers en natuurlijk ontbreken klassiekers als 747 – Strangers In The Night, 20.000 Ft, Dallas 1 PM, Crusader en Machine Gun niet, maar ook nieuwer materiaal is ruim aanwezig tot en met het titelnummer van het meest recente album Battering Ram. De opnamen warden op tal van plekken gemaakt zoals in onze eigen Boerderij in Zoetermeer tot het prestigieuze Wacken festival in Duitsland. Al sinds de begindagen waren de bandleden bevriend met Motörhead en nu de klassieke bezetting van die band onder de zoden ligt, wilden ze graag een ode brengen aan Lemmy, Phil en Eddie. Dat doen ze in de vorm van They Played Rock’n’Roll en een cover van Ace of Spades waarop Eddie Clarke meespeelt.

saxoneaglelanded40thannivbox2The Eagle Has Landed 40 (Live) komt in diverse formaten uit: een 3 CD set,  5 LP box, digitale download en als super deluxe box (oplage: een ludieke doch magere 747 stuks) met een boek, plectrums en nog veel meer toeters en bellen. Natuurlijk gaat de band ook op tournee met o.a. Black Star Riders, Girlschool, Krokus en Diamond Head als support bands op verschillende data.