×

Nieuws

11 juli 2019

Satriani’s avonturen voor zijn doorbraak

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Earmusic

Voor zijn doorbraak met het album Surfing With The Alien, genoot Joe Satriani enige bekendheid als de gitaarleraar van Kirk Hammett (Metallica) en Larry Lalonde (Possessed). Satriani zelf speelde echter nooit thrash of black metal zoals zijn leerlingen. Hij speelde destijds in een bandje dat Squares heette en nooit het demostadium ontgroeide. Vandaag de dag is Joe Satriani wereldwijd bekend om zijn fenomenale techniek, zijn goede en soms steengoede instrumentale soloplaten en zijn samenwerking met Sammy Hagar, Michael Anthony en Chad Smith in Chickenfoot.

De demo’s die Satriani begin jaren tachtig met Squares maakte, zijn door John Cuniberti onder de loep genomen, opnieuw gemixt en geremasterd en worden op 12 juli op CD en LP uitgebracht. Je kunt onder aan dit nieuwsberichtje samples van alle nummers alvast online beluisteren voordat je wel of niet besluit tot aanschaf van een authentieke, nostalgische geluidsdrager met kenmerken die tactiele behoeften bevredigt.

Satriani beschijft de muziek van trio Squares (bassist en zanger Andy Milton en drummer Jeff Campitelli) als: ‘We were part Van Halen and part Everly Brothers. A mix of heavy metal, rock ‘n’ roll, punk and new wave. We were hard to pin down and categorize, which is most likely why we never ‘made it’!’ Uw recensent heeft alle nummers beluisterd en hoort toch vooral eighties AOR waarop geregeld te horen is dat Satriani een enorm talent was die vast en zeker wel eens naar Van Halen en Loverboy luisterde.

Satriani is verheugd dat de opnamen nu beter klinken dan ooit en alsnog het daglicht gaan zien. ‘John was careful to preserve the band’s original intent with regards to song arrangements, sound and vibe, and in some cases, extremely creative mix ideas,’ aldus de gitaargigant.