×

Nieuws

08 maart 2023

Sanem Kalfa: Muzikant voor de toekomst #IWD2023 #WomenToTheFore

Geschreven door: Dick Hovenga

Op 8 maart, Jazz Women Day, presenteren diverse Europese magazines een voor hen belangwekkende nieuwe jazz naam. Onze bijdrage is Sanem Kalfa.

Soms hoor je een stem die je gelijk heel veel vaker wilt horen. Op het fameuze Südtirol Jazzfestival Alto Adige hoorde ik in de zomer van 2021 zangeres Sanem Kalfa als onderdeel van Black Sea Songs, een fascinerend project samen met violist/gitarist George Dumitriu en allesspeler Joachim Badenhorst. Haar stem was zo intens en avontuurlijk tegelijk dat ik er terstond verliefd op werd. Black Sea Songs bleek, bij wat speurwerk, al haar derde album. Al snel leerde ik dat ze niet alleen zangeres is maar ook cellospeler en dat ze geboren is in Trabzon, een stad aan de Zwarte Zee in het noordoosten van Turkije. Vandaar ook die intense vertolkingen van de Black Sea Songs.

Haar prachtige stem, die vanuit de aloude tradities van haar geboortegebied steeds weer nieuwe/moderne wegen zoekt, bracht haar uiteindelijk naar het conservatorium van Amsterdam. Daar vond ze nieuwe manieren om haar stem te gebruiken en ook veel muzikanten om nieuwe avontuurlijke muziek mee te maken. Ze viel over de jaren op bij verscheidene zangcompetities waarbij ze bij de Shure Montreux Jazz Vocal Competition, waarbij de vermaarde Quincy Jones hoofd van de jury was, de eerste prijs in de wacht sleepte.

Haar eerste album Nehit maakte ze in 2014 om deze in 2018 op te volgen met DANCE, een album voor zang en gitaar, waarin ze met de Roemeense (en tevens in Amsterdam aan het conservatorium studerende) George Dumitriu een prachtig duo vormde (en nog steeds vormt). Een duo dat over de jaren heel veel concerten gaf en door festivals ontdekt ook steeds weer in verschillende andere bands werd teruggevraagd.

Kalfa is de zoveelste internationale muzikant die via alle contacten/muzikanten bij het conservatorium van Amsterdam (onderhand is het aandeel internationale studenten aan dat conservatorium opgelopen tot meer dan 75%) Europees groots aan het doorbreken is. Als het album Black Sea Songs de graadmeter van haar toekomst mag zijn is dat een bijzonder grote. Kalfa heeft de grote klasse om niet alleen de overtuigen maar dit vooral ook te doen door avontuurlijk en onvoorspelbaar te zijn. Dat leverde haar over de jaren al menig optreden op bij belangwekkende andere muzikanten die over de wereld spelen.

Natuurlijk is Kalfa’s stem gebaad in de oorsprong van haar familie maar tegelijk duwt ze haar stem naar nieuwe werelden net zo goed als de muziek die ze maakt vanuit traditioneel naar jazz en nieuw klassiek tikt. Een onwaarschijnlijk groot talent, zeker ook op de cello, die in maart vorig jaar nog in een uitverkocht Bimhuis Amsterdam een nieuw project op uitnodiging van datzelfde Bimhuis met klarinettist Kamucan Yalcin, drummer Sun mi Hong, de Mexicaanse zangeres Fuensanta Mercedes en pianiste Marta Warelis samenstelde en het publiek volledig veroverde. De toekomst is voor Sanem Kalfa.

De interviews worden tegelijkertijd gepubliceerd – onder de noemer Now’s the Time, in het kader van een actie om jonge vrouwelijke jazz- en bluesmuzikanten in de schijnwerpers te zetten. In de volgende Europese magazines: Citizen Jazz (Fr), JazzMania (Be), Jazz’halo (Be), LondonJazz News (UK), Jazz-Fun (DE), Giornale della musica (IT), Written in Music (NL) en Donos Kulturalny (PL).

Met dank aan Jacek Brun (coördinatie) en Matthieu Jouan (layout).