×

Nieuws

31 oktober 2012

Red Bull Soundclash terug naar Amsterdam

Geschreven door: WiM Redactie

Nadat eerdere edities over de grens – met name door ronkende optredens van Triggerfinger – uitgroeiden tot ware internetsensaties, komt de Red Bull Soundclash terug naar Nederland. Op 20 december aanstaande doet het evenement waarin twee bands de muzikale strijd met elkaar aangaan de HMH aan.

Het fenomeen soundclash heeft zijn oorsprong in Jamaica, waar in de jaren vijftig en zestig, waar bands en DJ’s met ‘sound systems’ de strijd met elkaar aangingen om de gunsten van het publiek. Het energiedrankje dat je vleugels geeft heeft het concept in 2006 afgestoft en sinds 2009 heeft het concept een vlucht genomen doordat grote namen als The Roots, Snoop Dogg Erykah Badu, CeeLo Green en The Ting Tings er aan mee gingen doen. Hier in de lage landen werd het met name in België een groot succes. Eerder dit jaar nog streden Triggerfinger en De Jeugd Van Tegenwoordig tegen elkaar in een uitverkochte Antwerpse Lotto Arena. Ook Nederlandse groepen als New Cool Collective, Nobody Beats The Drum, Moke en Pete Philly & Perquisite hebben zich de afgelopen jaren aan zo’n soundclash gewaagd. Op 20 december keert het fenomeen terug naar Nederland en strijden de mannen van De Jeugd Van Tegenwoordig (die het in maart in Antwerpen aflegden tegen Triggerfinger) tegen de heren van Go Back To The Zoo. Kaarten kosten € 17,50.

Red Bull Soundclash is een muzikale confrontatie tussen bevriende rivalen die qua stijl elkaars tegenpolen zijn. In vier rondes nemen ze het vanaf twee aparte podia tegen elkaar op, met het publiek als scheidsrechter er tussenin. De artiesten moeten alles uit de kast halen, waarbij passie, creativiteit en overtuigingskracht de doorslag geven. In de warm-up beperken de groepen zich nog tot het spelen van eigen nummers, maar in de volgende rondes moeten ze echt laten zien wat ze waard zijn door adequaat te reageren op het spel van de tegenstander. In de ‘cover ronde’ brengen beide bands een eigen versie van hetzelfde nummer. Daarna volgt de ‘take over ronde’: ze moeten ‘invallen’ en een song die de andere band begon, afwerken. In de derde ronde wagen ze zich aan drie verschillende muziekgenres, om uiteindelijk af te sluiten met de ‘wild card ronde’, waarin de groepen worden bijgestaan door een door hen gekozen mystery guest. Na iedere ronde stemt het publiek door middel van applaus en bepaalt op die manier de winnaar van de Red Bull Soundclash.

Hier onder de best bekeken Red Bull Soundclash video van de afgelopen maanden. Triggerfinger die – gadegeslagen door De Jeugd Van Tegenwoordig – Rihanna’s Man Down mixt met Led Zeppelins Kashmir.