×

Nieuws

21 oktober 2016

Prince’ kluis gaat langzaam open

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Warner Music

Met de voor november aangekondigde release van het verzamelalbum 4EVER wordt de inmiddels legendarische ‘Vault’ van de in april overleden Prince op een kier gezet. Onder de veertig nummers één nieuwe track in de vorm van het uit 1982 stammende Moonbeam Levels. Begin 2017 volgt meer niet eerder uitgebracht materiaal, in de vorm van de lang uitgestelde speciale editie van Purple Rain.

Warner Music heeft vandaag de eerste details bekend gemaakt over de manier een deel van Prince’ muzikale erfenis ontsloten gaat worden. Gestart wordt met een compilatie die de naam 4EVER gaat dragen. Onder de veertig tracks nog aardig wat nummers die de drie eerder uitgegeven compilatie-cd’s (The Hits/The B-sides, The Very Best Of en Ultimate) niet hebben gehaald. Denk aan de singleversies van hits als Batdance, Mountains, Girls & Boys en Take Me With U. Opvallend genoeg staan twee tracks die eerder exclusief op een verzamel-cd stonden (Peach en Nothing Compares 2 U) en nooit een regulier album haalden ook op deze nieuwe verzamelaar.

De meeste aandacht gaat echter uit naar het niet eerder uitgebrachte Moonbeam Levels. Het nummer uit juni 1982 geldt als één van Prince’ meest bekende niet eerder uitgebrachte nummers en circuleert al sinds het midden van de jaren tachtig op allerhande bootlegs. Aanvankelijk in gruizige cassetteversie als ‘A Better Place 2 Die’, later in veel betere kwaliteit onder de officiële titel. Prince nam het op in de sessies voor het 1999-album, maar besloot het niet te gebruiken. Later is het overwogen voor gebruik op de opvolger van Lovesexy, dat Rave Unto The Joy Fantastic moest gaan heten. Dat project werd echter in de koelkast gezet toen Prince de soundtrack voor de Batman-film ging maken in 1989. Diverse ‘Rave-nummers’ kwamen vervolgens op die vleermuizensoundtrack terecht, of weer een jaar later in de Graffiti Bridge-film (en op de gelijknamige soundtrack). Moonbeam Levels verdween echter de kluis weer in.

In 2002 zou Moonbeam Levels mogelijk worden uitgebracht voor leden van Prince’ toenmalige NPG Music Club. Hoewel via die club veel zeldzame nummers hun weg naar de achterban vonden, bleef Moonbeam Levels uiteindelijk wederom in The Vault liggen. De laatste jaren van zijn leven heeft Prince weer aandacht gegeven aan niet uitgebrachte tracks uit 1982. Zo zette hij het uit april 1982 stammende (maar nooit uitgebrachte) Extralovable in een nieuw opgenomen versie in 2013 online als Xtralovable en eind 2015 verscheen het opeens op HITnRUN Phase Two. Als Prince niet was overleden, had Moonbeam Levels misschien wel een zelfde pad bewandeld, want het dook in 2013 ineens op in een live-set, zoals Xtralovable na bijna drie decennia ook ineens zijn weg vond naar optredens voor het officieel uitkwam. Er circuleert al enkele jaren een perfect klinkende versie van de originele opname uit 1982 onder fans. Het is vooralsnog niet bekend of de versie die op 4EVER komt te staan dezelfde is, of (net als Xtralovable) een recenter opgenomen versie.

Naast de verzamelaar, heeft Warner ook voor begin 2017 eindelijk de langverwachte special edition van Purple Rain aangekondigd. Die was van oorsprong gepland voor release in 2014, om het 30-jarig jubileum van het album luister bij te zetten. Het is destijds in april 2014 aangekondigd, maar vervolgens nooit uitgebracht. Een duidelijk geïrriteerde Prince gaf via Twitter aan wel een compleet gemasterde versie te hebben aangeleverd bij Warner:
unknown
Purple Rain wordt nu – net als in 2014 – aangekondigd als een remaster van het originele album, aangevuld met een tweede schijf niet eerder uitgebracht materiaal. Warner geeft aan dat meer info hierover naar buiten komt naar mate de releasedatum dichterbij komt.

De eerste postume release wordt dus 4EVER, dat in Amerika op dinsdag 22 november uitkomt. Hier in Europa zal de release vrijdag 25 november in de winkels liggen. Het is voorzien van nieuw door Herb Ritts geschoten artwork en een 12 pagina’s tellend boekje, waarin meer van deze niet eerder getoonde fotosessie te zien is. Het is nog niet bekend of de verzamelaar ook op vinyl uitkomt.

Dit is de volledige tracklist:
prince-4ever-artwork01. 1999
02. Little Red Corvette
03. When Doves Cry
04. Let’s Go Crazy
05. Raspberry Beret
06. I Wanna Be Your Lover
07. Soft and Wet
08. Why You Wanna Treat Me So Bad
09. Uptown
10. When You Were Mine
11. Head
12. Gotta Stop (Messin’ About)
13. Controversy
14. Let’s Work
15. Delirious
16. I Would Die 4 U
17. Take Me With U
18. Paisley Park
19. Pop Life
20. Purple Rain
21. Kiss
22. Sign ‘O’ The Times
23. Alphabet Street
24. Batdance
25. Thieves In The Temple
26. Cream
27. Mountains
28. Girls & Boys
29. If I Was Your Girlfriend
30. U Got The Look
31. I Could Never Take The Place of Your Man
32. Glam Slam
33. Moonbeam Levels
34. Diamonds and Pearls
35. Gett Off
36. Sexy MF
37. My Name Is Prince
38. 7
39. Peach
40. Nothing Compares 2 U