×

Nieuws

09 november 2012

Prachtige IDFA muziekdocu’s in de Melkweg

Geschreven door: Dick Hovenga

Net als vorig jaar hebben IDFA en Melkweg de handen ineen geslagen voor een spectaculair programma met muziekdocumentaires en live muziek. Tijdens IDFA@Melkweg strijden vijftien recente muziekdocumentaires om de IDFA Melkweg Award for Music Documentary en gedurende het openingsweekend van IDFA vindt in de Rabozaal een serie combinatieprogramma’s plaats met de beste muziekdocumentaires van het afgelopen jaar en bijzondere live optredens gekoppeld aan de films, telkens met andere thema’s en onderwerpen.

Op zowel zaterdag 17 als zondag 18 november kan je je een middag lang onderdompelen in een uitgebreid muzikaal filmprogramma met drie vertoningen van recente internationale muziekdocumentaires met tussendoor gesprekken en korte muzikale optredens (van o.a. Death, John Forté, en Case Mayfield). Ook ’s avonds kan je in de Rabozaal naar een filmvertoning met aansluitend een optreden van een artiest (waaronder Efterklang en DJ Eddy de Clercq).
Op woensdag 21 november vindt er een bijzondere film- en concertavond plaats rond powerpopgrondlegger Big Star met de vertoning van “Big Star: Nothing Can Hurt Me” en een optreden van o.a. het enige overgebleven groepslid Jody Stephens en een allstar line-up van Nederlandse popartiesten.

Docu’s die in ieder geval alvast onze aandacht trokken zijn Beware of Mr. Baker (over Ginger Baker.), Big Easy Express (o.a. over Mumford & Sons en Edward Sharpe & The Magnetic Zeros) en A Band Called Death (over Death).

Beware of Mr. Baker | Jay Bulger (VS 2012, 92 min.)

Intrigerend portret van de drumlegende Ginger Baker. Hij werd bekend dankzij bands als Cream en Blind Faith en wordt gezien als de uitvinder van heavy metal. Helaas is hij ook een notoire junk en ruziemaker. Virtuositeit en krankzinnigheid blijken weer eens akelig dicht bij elkaar te liggen.

Na afloop van de film is Ginger Baker aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden.

Big Easy Express | Bryan Ling, Emmett Malloy (VS 2012, 67 min)

De trein, daar zit muziek in, zo toont deze dromerige registratie van de treintoernee van drie folkbands langs de zuidwestrand van de Verenigde Staten. Overdag tuffen Mumford & Sons, Old Crow Medicine Show en Edward Sharp & The Magnetic Zeros door afgelegen gebieden, ’s avonds spatten hun folksy klanken van het podium.

https://www.youtube.com/watch?v=WxDASw6Ry9c

A Band Called Death | Mark Covino, Jeff Howlett (VS 2012, 98 min.)

Vergeet de Ramones, vergeet de Sex Pistols. Niet zij maar de zwarte broers David, Danis en Bobby Hackney uit Detroit stonden begin jaren zeventig met hun band Death aan de basis van de punkrock. De onverkoopbare bandnaam stond succes echter in de weg. Maar dan is er een wonderbaarlijke wederopstanding.

Na afloop van de film zal Death live optreden.