×

Nieuws

22 november 2012

Prachtige heruitgaven van The Blue Nile

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Linn/Virgin

Met het opnieuw uitgeven van de eerste 2 albums van The Blue Nile wordt nogmaals duidelijk wat een geniale en eigenzinnige muziek de mannen maakten. De geremasterde albums zijn in prachtige klaphoezen uitgevoerd en zijn elk voorzien van een extra CD met songs die niet eerder of gelimiteerd werden uitgebracht.

De band startte in 1981 toen vrienden Paul Buchanon en Robert Bell, die samen in de band Night By Night speelden, Paul Joseph ‘PJ’ Moore ontmoetten na hun opleiding aan de University van Glasgow te hebben afgerond. Ondanks een volledig verschillende achtergrond in studie vonden de mannen elkaar in muziek. Hoewel de mannen hun instrumenten nog niet echt beheersten werd al snel begonnen met het maken van songs. Zonder drummer maar met elektronische drums, die via zelf opgemaakte samples in de songs werden verwerkt, werd het opnemen een nogal langdurig verhaal. Voor de eerste single I Love This Life werd het eigen platenlabel Peppermint Records opgericht. De single verkreeg al snel zoveel aandacht dat platenlabel RSO de single in licentie nam. Bizar genoeg werd RSO snel daarna opgekocht door Universal (toen nog Polygram) en verdween de single aan de aandacht.

De band nam vervolgens de tijd om meer songs te schrijven en op te nemen. ‘Met z’n drieën op een etage in Glasgow zonder heet water maar met een vrije geest, voelde het geweldig…’ zoals Buchanon het later omschreef. Het vanuit Glasgow opererende Linn Electronics hoorde de songs via vriend en engineer Colum Malcolm en bood de band geld om een heel album op te nemen. Linn startte daarna ook maar een platenlabel om het album uit te kunnen brengen.

Het album A Walk Across The Rooftops (****1/2) openbaarde de sound van The Blue Nile in volle glorie. De gedragen dan weer funky songs hadden in de handen van Bell, Moore en Buchanon een magische klank verkregen die met niets vergelijkbaar was. Prachtige melodieën, spannende songstructuren en die diep rakende stem van Buchanon, die elke tekst tot kunst verwerkte. Het album kreeg zeer positieve reacties maar pas met de videoclips van Stay en vooral Tinseltown In The Rain verkreeg de band de aandacht die het verdiende. Ondertussen was Linn als platenlabel al wel in distributie genomen door het grote Virgin (van Richard Branson) en werd de plaat wereldwijd opgepikt.

Ondanks het feit dat het debuut van The Blue Nile pas veel later dan de ware releasedatum werd opgepakt, duurde het toch nog lang voordat er een tweede album verscheen. Eerst werd een volledig album geschrapt en daarna was de band pas tevreden genoeg om het album uit te brengen. Het in 1989 uitgebrachte album Hats (*****) bleek echter niet minder dan een meesterwerk. Meesterlijke melodieën, prachtig ruimtelijke arrangementen en Buchanon die zijn allermooiste en meest emotionele voordrachten geeft. Het verhaal over de hoogte en dieptepunten in een liefdesrelatie met een grote stad waar de nacht over valt als decor, klinken met Buchanon’s stem puur en onoverkomelijk. De rake arrangementen, met fraai slepende keys die over de warm klinkende elektronische drums vloeien, laten een band horen die een grootse progressie heeft geboekt en de tussenliggende jaren uitstekend heeft besteed. Met The Downtown Lights, Headlights On The Parade en Saturday Night worden wereldwijd hits gescoord maar het is vooral Let’s Go out Tonight wat de daarop volgende jaren tot een ware klassieker uitgroeit (onder meer in samenwerking met arrangeur/pianist Craig Armstrong op wiens voortreffelijke album The Space Between Us, waarop de song een adembenemende orkestrale bewerking krijgt).

Zowel A Walk Across The Rooftops als Hats zijn nu in een prachtig geremasterde versie en in fijne dubbele uitvoeringen te verkrijgen. Fijn dat nu ook de eerste single I Love This Life erbij staat en de live uitvoeringen van Seven A.M en een werkelijk waar briljante versie van Headlights On Parade zijn ook niet te versmaden. Daarnaast blijkt St.Catherine’s Day een onuitgebracht pareltje en die b-kant van The Downtown Lights getiteld The Wires Are Down blijft eveneens briljant.

A Walk Across The Rooftops (deluxe 2012 edition):

CD1:

 1. A Walk Across The Rooftops
 2. Tinseltown In The Rain
 3. From Rags To Riches
 4. Stay
 5. Easter Parade
 6. Heatwave
 7. Automobile Noise

CD2:

 1. I Love This Life
 2. Heatwave (rhythm mix)
 3. St.Catherine’s Day
 4. Tinseltown In The Rain (mix)
 5. The Second Act
 6. Stay (little mix)
 7. Regret

Hats (deluxe 2012 edion):

CD1:

 1. Over The Hillside
 2. The Downtown Lights
 3. Let’s Go Out Tonight
 4. Headlights On The Parade
 5. From A Late Night Train
 6. Seven A.M.
 7. Saturday Night

CD2:

 1. Seven A.M. (live in de studio)
 2. Christmas
 3. Let’s Go Out Tonight (2nd vocal mix)
 4. Saturday Night (vocal 2, early mix)
 5. Headlights On Parade (live in Tennessee)
 6. The Wires Are Down