×

Nieuws

02 september 2021

Portico Quartet verrast met Monument, tweede album binnen één jaar

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Gondwana Records

Na het baanbrekende album Terrain, dat afgelopen mei verscheen, komt het Londense Portico Quartet op 12 november met Monument. Waar de ingetogen vergezichten van Terrain een impasse in de tijd verbeeldden klinkt het nieuwe album als een hoopvolle opening naar nieuwe tijden.

Monument is de meer directe, meer electronisch gedreven kant van Portico Quartet en de tracks werden eigenlijk tegelijk met die van Terrain ontwikkeld. Door Covid en het ‘verplichte’ thuis zijn besloten songschrijvers Duncan Bellamy (drums/electronics) en Jack Wylie (sax/electronics) de ingetogen klanken van Terrain voorrang te geven en uit te bouwen om hun stemming op dat moment weer te geven.

Zo waren er dus eerst twee halve platen in verschillende sferen en zijn er nu twee platen in gelijkmatige sferen: Terrain en Monument.

Monument is de tegenhanger van Terrain die de meer electronic kant van Portico Quartet vertegenwoordigt. Bellamy en Wylie omschrijven de sound van het album als het album dat tussen de gelijknamige derde (ons favoriete album van dat jaar) en Art In The Age of Automation in zou kunnen zitten. Er werden meer synthesizers en electronics gebruikt dan ooit en de muziek is meer ritmisch georiënteerd.

Terrain en Monument moeten gezien worden als separate albums maar passen wel degelijk in het beeld van twee momenten binnen hun en óns leven, eigenlijk zoals het leven de afgelopen anderhalf jaar aan iedereen voorbij trok. Waar Terrain ons een droomachtige wereld in trok trekt Monument ons juist een energieke nieuwe tijdszone in.

Van het nieuwe album is de fantastische eerste track Impressions reeds vrijgegeven.