×

Nieuws

09 februari 2018

Phronesis pianist Ivo Neame komt met Moksha

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Edition Records

De mannen van Phronesis, het meest opwindende jazztrio van het laatste decennium, pakken de tijd om ook afzonderlijk projecten te doen. Zo maakt bassist Jasper Høiby indruk met zijn Fellow Creatures, speelt drummer Anton Eger, als hij de wereld niet aan het bereizen is, met zijn oud JazzKamikaze-maatjes Morten Schantz en Marius Neset en wat er allemaal meer op zijn pad komt en pianist Ivo Neame, die zich in de Londen scene al nadrukkelijk laat gelden, komt op 3 maart met een nieuw solo album: Moksha.

Op Moksha laat Neame zich, voor de eerste keer, van een meer elektronische kant horen. Niet alleen piano maar juist ook keyboards geven Neame’s composities een fijn andere sfeer. Daarnaast heeft hij met saxofonist George Crowley, contrabassist Tom Farmer en drummer James Maddren een erg fijne groep muzikanten om zich heen die zijn composities een absolute meerwaarde geven, muzikaal een echt andere kant opduwen.

Dat Neame een van de meest interessante jazzpianisten van zijn generatie is mag duidelijk zijn. Dat hij steeds maar beter en beter wordt ook. De 10 jaar van vrijwel constant onderweg zijn met bands heeft hem een voorname rol in de frontlijn van de Britse jazz gegeven.

Voor Moksha heeft hij zichzelf uitgedaagd een echt andere kant van zichzelf te laten horen. Met een albumtitel die is afgeleid van Hindoefilosofie en refereert aan de emancipatie van de cirkel van door- naar hergeboorte – de ultieme vrijheid van aardse zorgen en onkunde die leidt tot zelfrealisatie en zelfkennis – een vorm van realisatie die ook herkenbaar is in grootse muziek.

Moksha zal op 3 maart verschijnen via Edition Records.