×

Nieuws

29 september 2021

Pere Ubu’s Pennsylvania en St Arkansas in nieuwe mixen opnieuw uit op vinyl

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Fire Records

Pere Ubu - St Arkansas

In 2017 kwamen de Pere Ubu albums Pennysylvania (1998) en St Arkansas (2002) al voorbij in het kader van een lp-box die de jaren 1994-2002 bestreek. Nu zijn de albums ook weer los verkrijgbaar via Fire Records, zij het in een nieuwe mix van David Thomas. Het boegbeeld van Pere Ubu was hier het afgelopen jaar drukdoende mee.

Pennsylvania was in 1998 de opvolger van het bijzonder goed ontvangen Raygun Suitcase (1995), wellicht het beste album sinds The Tenement Year uit 1988. Alweer het elfde Pere Ubu album, was Pennsylvania een soms beklemmende, dan weer lichtelijk absurdistische plaat die onder meer handelde over hoe een voormalige industriestad (‘home town’) vervaagde in eenvormigheid en consumentisme. De plaat zag de terugkeer van gitarist Tom Herman, die Pere Ubu in 1979 had verlaten. Op openingstrack Woollie Bullie zette David Thomas oude herinneringen aan zijn stad tegenover het heden en sprak over ‘clever people that broke the rules’. Een penetrant en dissonant orgel trok de aandacht. Met Urban Lifestyle leek Pere Ubu aan te sluiten bij de alternatieve Amerikaanse (noise-)rock van begin jaren negentig al was dat met een frontman als David Thomas natuurlijk betrekkelijk. Mr Wheeler was het meest opvallend: ratelende, ijzige percussie tegenover gitaarnoise en raadselachtige teksten als: ‘I got an old lightbulb… been in my family for 75 years’. Het afsluitende Wheelhouse was galopperende western/desert rock waar Thomas zijn fragiele, klaaglijke voordracht tegenover zette.

Pere Ubu stond anno 1998 nog steeds voor dwarse, eigenzinnig muziek, platgetreden paden vermijdend. Ook al was het songmateriaal op Pennsylvania niet altijd optimaal, de prikkelende teksten, de giftige gitaren en de inzet van de oude EML-synthesizer zorgden toch voor de nodige sterke momenten.

“Everyone talked about our artiness and our unlikeableness, people completely ignored for decades me saying, ‘We’re a pop band’”, aldus David Thomas.

Pere Ubu - Pennsylvania

Een trucker die de wijde wereld in trok, zelfbedrog, onverschilligheid onder de medemens; dit waren thema’s op St. Arkansas (2002). Opener The Fevered Dream Of Hernando DeSoto sloot muzikaal nog aan bij het snellere werk op Pennsylvania maar elders ontvouwden zich weer nieuwere klanken. Het ogenschijnlijk lichtvoetige Slow Walking Daddy was broeierig en onheilspellend, met een unheimisch orgeltje en dikke bastonen. David Thomas en band waren op hun creatieve en dwingende best op de spoken word-ervaring Michele. Valse pianoklanken vormden het skelet van het gemompelde, gefluisterde Hell: ‘…mercy, mercy’. Pere Ubu kon je nog steeds op allerlei manieren vastgrijpen. Het thema open road stond weer centraal in slotstuk Dark: ‘AM radio will set you free’, zong Thomas, terwijl de hoofdpersoon op de plaat langzaam kilometers leek te maken, de snelweg op, de wildernis tegemoet…

St Arkansas was feitelijk een reisverslag met karakters op de Mighty Road van Conway, Arkansas, naar Tupelo, Mississippi. ‘I drove the route and wrote down what the Road was telling me”, zou David Thomas later vertellen.

Na St. Arkansas leek de koek even op voor Pere Ubu maar in 2013, 2014 maakte de band weer indruk met albums Lady From Shanghai en Carnival Of Souls.