×

Nieuws

27 oktober 2020

Pavement Crooked Pavement: Alle albums van Pavement weer op vinyl verkrijgbaar

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Matador

Het heeft een flink aantal jaren geduurd maar vanaf heden zijn alle vijf Pavement albums weer op vinyl verkrijgbaar. En dat is natuurlijk typisch zo’n band die je op vinyl wilt hebben.

Pavement startte in 1989 en binnen tien jaar bouwden ze vanaf hun ijzersterke debuut Slanted And Enchanted (1992) en opvolgers Crooked Rain, Crooked Rain (1994), Wowee Zowee (1995), Brighten The Corners (1997) en Terror Twilight (1999) een rijk oeuvre op. De dwarse, ontspannen en achteloze pop appeal van de band was een verademing binnen de Amerikaanse alternatieve muziek, die in de vroegere jaren negentig flink werd gekleurd door stevige en vaak niet al te opbeurende gitaarrock.

Bands als Sebadoh, Guided By Voices en natuurlijk Pavement hadden een lossere benadering qua sound en productie, keken niet op een foutje meer of minder maar schreven ondertussen wel tientallen ijzersterke, memorabele songs. De Amerikaanse lo-fi golf, waarvan Pavement midden jaren negentig een boegbeeld was geworden, maakte overal school. De stijlverandering die Blur bijvoorbeeld liet horen op hun titelloze album uit 1997 was deels toe te schrijven aan hun liefde voor Pavement. In Nederland sijpelde Pavement door in de muziek van onder meer Johan en Urban Dance Squad.

Wij duiken de komende weken met recensies van hun vijf albums even de geschiedenis van Pavement in. Zodat we nooit vergeten hoe belangrijk de band uit Stockton, Californië was.