×

Nieuws

12 mei 2017

Ook Richard Hawley en Susanne Sundfør op BBC Proms Scott Walker avond

Geschreven door: WiM Redactie

Als eerste zangers van het BBC Proms concert die deze zomer muzieklegende Scott Walker optimaal in de schijnwerpers plaatsen waren reeds de namen van de door ons zo bewonderde John Grant en Jarvis Cocker vrijgegeven. Vandaag is bekend geworden dat Richard Hawley en Susanne Sundfør, al net zulke klinkende namen, de lijst van zangers vervolmaken.

Richard Hawley

Natuurlijk is Richard Hawley ook in onze Lage Landen een gevestigde naam. Na reeds drie opvallende albums uitgebracht te hebben vol prachtige melancholieke songs, brak hij met het album Coles Corner (2005) in thuisland Engeland volledig door. Daarna werd de man met een van de allermooiste stemmen van de hedendaagse muziek een absoluut fenomeen. Het duurde in hier wat langer maar de meesterlijke albums Truelove’s Gutter, Standing At The Sky’s Edge en Hollow Meadows deden Hawley uiteindelijk hier ook in de belangrijke zalen belanden.

Susanne Sundfør

Susanne Sundfør zal voor velen een minder bekende naam zijn. Toch bracht de Noorse zangeres / songschrijver al zes albums uit die niet alleen in haar thuisland maar ook in Engeland succesvol waren. Een nieuw album zal in dit najaar gaan uitkomen. Haar fraaie stem leent zich uitstekend voor het vroege werk van Scott Walker en groot fan als ze is nam ze de uitdaging graag aan om als enige vrouw (een wens van Walker) op het podium van de Royal Albert Hall te staan.

Onder de titel The Songs of Scott Walker 1967-1970 wordt op dinsdagavond 25 juli deze komende zomer een groots concert gegeven als een hommage aan zanger/songschrijver/muzikale revolutionair Scott Walker. De nadruk ligt op deze avond op de eerste vier albums die Scott Walker maakte: Scott, Scott 2, Scott 3 en Scott 4. Albums die nog steeds op eenzame hoogte staan binnen de popmuziek.

Het was ruim drie jaar geleden toen Bella Union baas Simon Raymonde en journalist & Written in Music oprichter Dick Hovenga hun liefde voor Scott Walker deelden en vrijwel gelijk het idee ontstond een hommage aan de man te brengen die zo ontzettend veel voor hun muzikale leven betekend heeft. Duidelijk was gelijk dat ze het alleen zouden doen als ze de allerbeste arrangeur(s), het allerbeste orkest, de allerbeste zangers en de zegen van Scott zelf zouden krijgen. Anders zou het project absoluut geen zin hebben.

Een eerst rake aanzet werd gegeven toen Dick zijn vriend Jules Buckley (arrangeur/dirigent van The Heritage Orchestra en Metropole Orkest) over het idee aansprak en deze gelijk super enthousiast reageerde. Dat was een enorm belangrijke schakel. Daarna volgde twee jaar plannen maken en mogelijkheden zoeken om het concert plaats te laten vinden. Simon en Dick vonden genoeg enthousiasme om zich heen maar een finale zet moest gegeven worden.

Deze kwam uiteindelijk op nieuwjaarsdag 2017 toen Jules vertelde dat er binnen het programma van de BBC Proms van aankomende zomer een mogelijkheid was om een hommage aan Scott Walker te doen. Na wat heen en weer mailen en bellen werd uiteindelijk dinsdagavond 25 juli als de meest geschikte datum aan ons toegewezen.

Jules regelde het geweldige Heritage Orchestra en Simon en Dick de vocalisten, wat uiteindelijk met de heftig lange planningen die muzikanten tegenwoordig hebben, moeilijker bleek dan verwacht. Maar de toppers van de wish list maakten data vrij, vereerd als ze waren om de songs van Scott met orkest te kunnen/mogen zingen. Ondertussen was Scott Walker zelf ook optimaal bij het concert betrokken. Super enthousiast als hij is geworden levert hij zijn bijdrage aan alles wat met het concert te maken heeft.

Ondertussen is door de BBC ook bekend gemaakt dat The Songs of Scott Walker 1967-1970 volledig en integraal door BBC Radio 6 en BBC Radio 3 zal worden uitgezonden. Er wordt deze avond ook een speciale tv-registratie gemaakt die, zoals het er nu uitziet, op 28 juli op BBC Four zal worden uitgezonden. De kaartverkoop zal vanaf vrijdagochtend 12 mei starten.