×

Nieuws

14 december 2021

Om naar uit te kijken: Brussels Jazz Festival in Flagey 2022

Geschreven door: WiM Redactie

Na de online editie in 2021 kijken we met het Brussels Jazz Festival in 2022 er weer naar uit om de jazzliefhebbers in Flagey te mogen verwelkomen. Tien dagen lang, van 13 januari tot en met 22 januari 2022, kan je komen genieten van jazz in al zijn vormen en van de facetten die het festival zo uniek maken: de buitengewone (inter)nationale line-up, de mooi gespreide programmatie die toelaat om álle concerten te kunnen meemaken, en het prachtige architecturale kader van het Flagey-gebouw.

Het festival wordt geopend met een nieuwe editie van Jazz Meets Symphonic in samenwerking met Brussels Philharmonic en De Bijloke in Gent, waarbij deze keer het beroemde Bill Frisell Trio (13.01) samen met het orkest op het podium van Studio 4 staat.

Het uitnodigen van deze grote namen uit de jazzwereld zet de toon van het festival, want doorheen het festival verwelkomen we tal van wereldbefaamde artiesten zoals Jakob Bro (20.01), Avishai Cohen (19.01) en Kamaal Williams (15.01). Tegelijkertijd zet het festival jaarlijks jong Brussels talent in de schijnwerpers in de vorm van een festivalresidentie. Dit jaar is het de beurt aan trompettist Jean-Paul Estiévenart. Als artiest in residentie krijgt hij carte blanche om niet minder dan drie gloednieuwe projecten voor te stellen aan het publiek.

Het Brussels Jazz Festival laat ons dit seizoen tal van veelbelovende vrouwelijke talenten ontdekken zoals Emma-Jean Thackray (15.01), Chelsea Carmichael (15.01), Lola Bonfanti (19.01), Muriel Grossmann (20.01), Tania Giannouli (21.01), DJ Laani van Brownswood Recordings (22.01). Daarnaast stellen tijdens het festival heel wat jonge artiesten naar jaarlijkse gewoonte hun nieuwe muziek of hun laatste albums voor.

Te gast dit jaar zijn jonge Belgische groepen zoals De Beren Gieren (14.01), GingerblackGinger (14.01), Lara Rosseel Quintet (19.01), en enkele bijzondere artiesten verbonden aan het Aspen Label (16.01), maar ook verwelkomen we internationaal talent zoals Matthew Halsall (14.01) of Ill Considered (14.01) die hun nieuwste albums in première brengen.

Ook wanneer de muziek stopt gaat het festival verder. Tussen de concerten door kan het publiek genieten van een fototentoonstelling en van een aangepaste filmprogrammatie die de 100 verjaardag viert van de legendarische Toots Thielemans. Daarnaast zijn er jazzy activiteiten voor kinderen en sluiten de avonden zich al dansend af met feestelijke en sfeervolle muziek door DJ’s en jong jazztalent.

Als artiest in residentie is het in 2022 de eer aan de Brusselse trompettist Jean-Paul Estiévenart om tijdens het Brussels Jazz Festival zijn verschillende nieuwe projecten voor te stellen. Voor het bijzonder originele project Triptiek (16.01) werkt hij samen met het klavierspeler Anthony Romaniuk en het barokensemble Il Gardellino onder leiding van Marcel Ponseele. Deze briljante muzikanten stellen een unieke muzikale triptiek voor dat een synthese is van de beroemde barokke muziek van Johann Sebastian Bach met hun eigen hedendaagse jazzstijlen.

Voor zijn tweede project, Deus Ex Machina (19.01), zoekt Jean-Paul Estiévenart de grenzen op van de experimentele en elektronische muziek. Hij omringt zich met Jozef Dumoulin en Bert Cools, twee vaste waarden uit de elektronische wereld, en ook met drummer Antoine Pierre en saxofonist Bo Van Der Werf voor een experimenteel project zonder grenzen.

Het derde project Jean-Paul Estiévenart International Quintet (21.01) vertegenwoordigt Estiévenart’s absolute dreamteam. Dit ideale team bestaat enerzijds uit twee Amerikaanse gevestigde waarden – saxofonist Chris Potter en Jeff Ballard op de drums – en anderzijds uit de briljante Belgische pianist Bram de Looze en de Nederlandse bassist Clemens van der Feen, twee muzikanten waarmee Estiévenart al jarenlang musiceert. Deze groep van internationaal gelauwerde musici stelt gloednieuwe muziek van Jean-Paul voor: lyrisch, krachtig en uniek.