×

Nieuws

06 november 2013

Nooit doorgebroken band Failure in 2014 herenigd

Geschreven door: Natalie Polman

De Amerikaanse rockband Failure heeft na zestien jaar inactiviteit op Facebook zijn reünie aangekondigd. Frontman Ken Andrews, multi-instrumentalist Greg Edwards en drummer Kellii Scott zullen 13 februari 2014 hun eerste concert na ruim zestien jaar gaan spelen in het El Rey Theatre in thuisstad Los Angeles.

17 oktober jongstleden plaatste de band zelf een bannerfoto op Facebook met daarop groot de bandnaam en eronder “twenty forteen”. Fans van de band speculeerden raak over een reünie en een dag later werd die blijdschap en lichte hysterie met grote dankbaarheid min of meer bevestigd. 4 november gaf Andrews een interview met SPIN Magazine waarin hij zinspeelt op meer dan alleen het concert in februari. Meer concerten, zelfs een tour of een album? Het is afwachten. En heel hard duimen dat de heren besluiten Europa (lees: Nederland) aandoen.

Ken Andrews, Robert Gauss (drummer tot 1993) en Greg Edwards van Failure

Ken Andrews, Robert Gauss (drummer tot 1993) en Greg Edwards van Failure

1990 – 1992: Hobbyproject

Voor iedereen minder bekend met de band een stukje geschiedenis: Failure werd in 1990 min of meer opgericht als hobbyproject door zanger/gitarist/bassist Ken Andrews – naast zijn studie aan de filmacademie in Los Angeles – en multi-instrumentalist Greg Edwards. Toen de band (met drummer Robert Gauss) in 1992 een platendeal kreeg van Slash Records, besloot de band zijn debuutalbum Comfort op te nemen met producer Steve Albini.

1992 – 1995: Weinig erkenning

Met Comfort op zak toerde de band met Tool, maar groot succes bleef uit. Het album voldeed bovendien productietechnisch niet aan de verwachtingen van de band en daarom besloten Andrews en Edwards opvolger Magnified deels zelf te produceren. Gauss verliet ondertussen de band en werd in 1993 vervangen door Kellii Scott. Magnified kwam uit in 1994 en leverde al iets meer erkenning op, al werd de videoclip voor single Undone nauwelijks vertoond. Ook toerde Failure weer met Tool.

1995 – 1997: Fantastic Planet

Het derde en laatste album werd Failure’s magnum opus. Fantastic Planet, een zeventien tracks tellend conceptalbum over iemands relatie met heroïne, kwam uit in juni 1996. Gitarist en voormalig bandmaatje van Scott, Troy van Leeuwen (later A Perfect Circle, Queens of the Stone Age, Sweethead), werd opgetrommeld als tourgitarist.

Fantastic Planet kreeg alleen niet de aandacht die het verdiende. Eerste videoclip voor single Stuck On You kreeg weinig zendtijd en singles Saturday Saviour en Pitiful werden zelden door de radio gedraaid. Door gerommel in platenmaatschappij Slash (onderdeel van Warner) werd er bovendien weinig moeite gedaan het album degelijk te promoten. Nog geen anderhalf jaar na de release van Fantastic Planet werd er een punt achter het bandavontuur gezet.

1997 – 2013: Failure leeft

Pas na bandopheffing leek er meer aandacht te ontstaan voor de band en vooral Fantastic Planet. In 2003 coverde A Perfect Circle (met Van Leeuwen) The Nurse Who Loved Me op zijn album Thirteenth Step en Paramore bracht in 2006 The Summer Tic EP uit, met daarop een cover van Stuck On You. De naam van de EP is afgeleid van een stuk songtekst in het lied. Ook speelde Melissa Auf Der Maur Sergeant Politeness tijdens haar shows tussen 2004 en 2006 en diende een liveversie als B-kant voor single Taste You.

In 2004 kwamen Andrews en Edwards bij elkaar voor Golden, een compilatiealbum en dvd bestaande uit outtakes, demo’s, tourbeelden, de videoclips voor Undone en Stuck On You en ander materiaal, waaronder diverse foto’s (op internet zijn er bizar weinig goede Failure foto’s te vinden). In 2008 werd er een tributealbum uitgebracht getiteld The Nurse Who Loved Me: A Tribute To Failure, met daarop covers door onder meer Exeter, Stemage en Paramore. Twee jaar later werd Fantastic Planet voor het eerst op twee vinyl elpees gedrukt door Warner Records en in 2011 volgde Comfort (door ORG Music). Magnified wordt 29 november aanstaande op vinyl uitgebracht.

En in oktober van dit jaar kondigde de band dus aan terug te zijn op onze fantastische planeet. Hun muziek zal nu verdomme gehoord worden. De Failure reünie is een volkomen terecht en lang verwacht besluit.

https://www.youtube.com/watch?v=zAWZzV7nOeE

https://www.youtube.com/watch?v=R5mFvzBOqoE