×

Nieuws

31 mei 2012

Nog meer Marillion op vinyl!

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Capitol/EMI

We hebben het de afgelopen jaren vooral moeten doen met 2de hands vinyl van Marillion, die dan ook nog vaak erg moeilijk verkrijgbaar waren. Maar platenmaatschappij EMI heeft besloten de albums van de band weer optimaal beschikbaar te maken. In de originele (klap)hoezen en op lekker dik 180 grams vinyl. Niet eerder klonk Marillion op vinyl zo goed. In de tweede lichting zijn het tweede en doorbraakalbum Fugazi uit 1984 en Holidays in Eden uit 1991 opgenomen.

In de wetenschap dat hun debuutalbum Script Of A Jester’s Tear als een symfonisch meesterwerk werd gezien was de druk om een net zo goede opvolger te maken groot. Het schrijven van de songs voor het album bleek het probleem niet, om ze goed op te nemen en te mixen des te meer. Meer dan 10 studio’s werden ‘gebruikt’. Het leverde wel een excellente opvolger op. Met de erg fijne eerste single Punch And Judy werd de basis gelegd voor het succes wat Fugazi al snel werd. Met nieuwe drummer Ian Mosley klonk de band strakker en dynamischer en juist in nieuwe Marillion klassiekers als Assasing, Incubus en het titelnummer was dat duidelijk te horen. Fugazi werd terecht uitstekend ontvangen en de band groeide met alle lof voor de twee verschenen albums, op de podia ondertussen uit naar een van de belangwekkendste band van de jaren 80.

Holidays in Eden was in 1991 het tweede album met zanger Steve Hogarth. Het was het album waarbij een meer pop georiënteerde sound werd gekozen en in producer Christopher Neil de juiste persoon gevonden werd. Hoewel het album nog met de lange en sterk door progrock beïnvloede song Splintering Heart begint wordt juist met songs als Cover My Eyes en No One Can een afstand van de beginsound van Marillion genomen. Het album werd met gemengde gevoelend door de fans ontvangen en de verkopen vielen dan ook flink tegen. Zeker geen slecht Marillion album wordt Holidays in Eden binnen het oeuvre van Marillion toch als een van de mindere albums gezien.

Fugazi is uitgebracht in de originele klaphoes en Holidays in Eden in de originele enkele 3 mm hoes. Beide albums hebben een fijne 180grams vinyl versie.

 

Tracklisting Fugazi:

Kant1:

 1. Assassing
 2. Punch And Judy
 3. Jigsaw
 4. Emerald Lies

Kant2:

 1. She Chameleon
 2. Incubus
 3. Fugazi

 

Tracklisting Holidays in Eden:

Kant1:

 1. Splintering Heart
 2. Cover My Eyes (Pain And Heaven)
 3. The Party
 4. No One Can

Kant2:

 1. Holidays in Eden
 2. Dry Land
 3. Waiting to Happen
 4. This Town
 5. The Rakes Progress
 6. 100 Nights