×

Nieuws

09 november 2012

Nieuwe vinylboxset van Genesis beslaat de jaren 76-81

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Charisma/Virgin

Met een fraaie 5 album boxset van Genesis wordt het oeuvre wat verscheen nadat Peter Gabriel de band net had verlaten, weer op vinyl beschikbaar gemaakt.

Trick Of The Tail (1976)– Het eerste album na het vertrek van Gabriel bleek een prachtige verzameling songs die met veel transparantie waren opgenomen. Nadat er ruim 400 zangers hadden geauditeerd werd uiteindelijk toch met drummer/achtergrondzanger Phil Collins als zanger besloten verder te gaan. Op Trick Of The Tail klinkt hij soms alsof Gabriel er zelf nog bij zit.

Wind And Wuthering (1976) – Verschenen in hetzelfde jaar als Trick Of The Tail en net als dat album avontuurlijk in opbouw. Opgenomen in de Relight studio’s in Hilvarenbeek bevat het album fijn uitgesponnen composities die vooral met het prachtspel van Steve Hackett en Tony Banks een van de betere albums in het na Gabriel tijdperk genoemd mag worden.

….And Then There Were Three (1978) – Na de grote wereldtour die volgde op eerder genoemde albums en die werd vastgelegd op het intrigerende Seconds Out (nu ook net weer op vinyl in de fijne dubbelversie en op 180 grams) besloot gitarist Steve Hackett de band te verlaten. Tony Banks, Mike Rutherford en Phil Collins besloten met z’n drieën verder te gaan. …And Then There Were Three betekende een stijlbreuk met het oude Genesis en een meer pop georiënteerde richting. Met de single Follow You, Follow Me werd zelfs een wereldwijde hit gescoord.

Duke (1980)– De meer pop georiënteerde weg werd met dik sterke album voortgezet. Met eerste (hit) single Turn It On Again ging ook dit album wereldwijd miljoenen keren over de toonbank. Opgezet als een suite (met Behind The Lines/Duchess/Guide Vocal/Turn It On Again/Duke’s Travels/Duke’s End) werd deze compositie in de op het album volgende tour als The Story Of Albert opgevoerd.

Abacab (1981)– Verschenen in hetzelfde jaar als Face Value, het opvallende sol van Phil Collins wat hem een wereldwijde sterrenstatus opleverde, was Abacab het eerste volledige pop album van de band en de grote breuk met de sound van het verleden. Het was het album dat de band definitief neerzette als commerciële popact met wereldwijde hits.

Alle albums zijn in de originele (klap) hoezen, met de teksten in de klaphoes of als bijvoegsel in de binnenhoes uitgevoerd. Het vinyl is op lekker dik 180 grams verwerkt.