×

Nieuws

06 oktober 2011

Nieuw seizoen succesvolle World Sessions start met Bombino

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: Cumbancha

Op 1 augustus plaatsten we op WiM al de vooraankondiging van de World Sessions met Bombino, maar nu ruim twee maanden later is het eindelijk zover!

Bomb seated-w-guitarBombino (Omara Moctar) is in alle opzichten een revolutionair muzikant: in het door oorlog geteisterde Niger heeft hij in plaats van een geweer een elektrische gitaar over zijn schouder. Hij werd geboren in een familie van Toearegs, die als herders een nomadisch bestaan leiden in de streek rond Agadez, aan de rand van de Sahara. Op zijn twaalfde vluchtte hij met zijn familie naar Algerije. Dat jaar kreeg hij ook zijn eerste gitaar. Ook al was de gitaar in Niger lange tijd verboden, het weerhield Bombino er niet van zich te ontwikkelen tot een begenadigd gitarist. Echte blues speelt hij, met een gortdroge klank, stuwende trance beats en lamenterende zang.

Men vergelijkt zijn spel met dat van blueslegende Ali Farka Touré. Zijn lang uitgesponnen improvisaties verenigen het beste van Jimi Hendrix en John Lee Hooker, maar dan vermengd met de rauwe, hypnotiserende Toeareg-blues uit de Sahara. Na vele omzwervingen keerde hij in 2010 terug naar zijn geliefde Niger, waar hij inmiddels een superster is. Dankzij de documentaire ‘Agadez, brak Bombino ook door in de westerse muziekwereld en maakte hij al plaatopnames met Rolling Stones-iconen Keith Richards en Charlie Watts. Onlangs kwam het album ‘Agadez’ (Cumbancha) uit dat met gejuich ontvangen werd. Hij speelt zijn knetterende muziek in het kader van World Sessions in zes concertzalen door heel Nederland.

World Sessions-concerten beginnen met een film over, een interview met en een optreden van de artiest. Na afloop is er een meet & greet en een dj-set.

World Sessions:

  • dinsdag 11 oktober: Oosterpark – Groningen
  • donderdag 13 oktober: Korzo – Den Haag
  • vrijdag 14 oktober: Muziekgebouw MC Frits Philips – Eindhoven
  • donderdag 20 oktober: Vredenburg Leeuwenbergh – Utrecht
  • vrijdag 21 oktober: De Doelen – Rotterdam
  • zaterdag 22 oktober: Podium Mozaïek – Amsterdam
Geniet hieronder van een voorproefje van de (live)muziek van Bombino:
https://www.youtube.com/watch?v=fzWBow0OAeA