×

Nieuws

15 november 2012

Nieuwe meesterstuk van Scott Walker heet Bish Bosch

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: 4AD

Eindelijk verschijnt er van de geniale Scott Walker weer een nieuw album. Ruim 6 jaar na zijn laatste meesterwerk The Drift (2006) zal op 3 december het nieuwe album Bish Bosch gaan verschijnen.

De titel Bish Bosch kan op tweeërlei manieren bekeken worden: Bish is slang voor Bitch en Bosch verwijst naar de schilder Hieronymous Bosch (14501516). Daarnaast is Bisch Bosch een uitspraak die staat voor; Het werk zit erop, is afgerond. Scott Walker verklaart nader: Ik dacht erover na om de titel te laten refereren aan een mythologische, alles omvattende, gigantische vrouwelijke artiest.

Begin jaren 60 met The Walker Brothers en solo boekte de van origine Amerikaanse Scott Engel grote wereldwijde successen. Na een korte hereniging met The Walker Brothers die de grote hit No Regrets opleverde, besloot Walker na het verrassende album Nite Flights (1978) weer solo verder te gaan. Met de van Nite Flight indrukwekkende song The Electrician als basis onderging Scott Walker een muzikale metamorfose. De albums die vervolgens verschenen, Climate of Hunter (1984), Tilt (1995) en The Drift (2006), bleken, hoe ondoorgrondelijk soms ook, ware eigentijdse meesterwerken.

Ook Bish Bosch is weer huiveringwekkend, ondoorgrondelijk en tegelijkertijd indringender en verbazingwekkender als ieder ander album dat je dit jaar hebt gehoord. Een diep intrigerende en ontregelende muzikale reis die diep onder de huid gaat zitten. Bish Bosch is zeker niet voor tere zielen.

[youtube_sc url= PfrVuhD8maE]