×

Nieuws

01 september 2020

Nieuwe JazzLab serie met Kreis en Thunderblender

Geschreven door: WiM Redactie

Van 26 september t/m einde oktober zal er weer een JazzLab serie gaan plaatsvinden. De serie die ons elke keer weer de prachtigste nieuwe muzikanten/bands in jazz voorstelt. Onder aangepaste Covid maatregelen weliswaar, maar ze gaan door. Van harte aangeraden voor diegenen die ‘eindelijk weer’ versie muziek vol avontuur willen horen. Met deze keer twee trio’s: Kreis en Thunderbolder.

Kreis zit op de wip tussen lyrische jazz, mijmerende kamermuziek en het suggestieve van filmmuziek. Zachtmoedig en melancholisch verkennen ze de grenzen van compositie en improvisatie. Thunderblender speelt vernuftige, moderne jazz vol emotie en contrasten. Ze bewegen voortdurend tussen orde en tumult, vrijheid en strakheid, tussen heftige grooves en fragiele intimiteit.

De muziek die Kreis maakt is verwant aan de folktradities uit het Hoge Noorden, maar combineert dat met elegante kamermuziek en jazz-via-omwegen. Dit is geen trio van de shock and awe-tactiek, geen eenheid die je meteen achterover kegelt met technische hoogstandjes of dik aangezette ideeën en emoties. Integendeel, het is net een band die stapvoets onder de huid kruipt, stilletjes binnensluipt om vervolgens z’n kleine weerhaakjes los te laten en de luisteraar consequent onder te dompelen met voldoende reliëf om weg te kunnen blijven van wollige melancholie.

Kreis bestaat uit Stan Maris, Kobe Boon en Benjamin Hermans die stuk voor stuk muzikanten zijn die zich als nomaden langs verschillende stijlen en invloeden begeven, zijn bijzonder actief in de Belgische jazzscene en kan je kennen van o.m. Steiger, The Milk Factory, Meriem of Mòs Ensemble. Kreis stelt tijdens deze tournee zijn tweede album Embla (Bwaa label) voor.

Thunderblender heeft een door en door Europees geluid, maar laat zich graag inspireren door hedendaagse muziek en Amerikaanse grootheden als Tim Berne en Henry Threadgill. Ze doen inspiratie op bij de meesters van het experiment en geven er vervolgens een eigen draai aan.

Elk van de drie leden zorgt bovendien voor een bijzondere insteek: bandleider Sam Comerford bespeelt naast tenorsaxofoon ook de zeldzame bassaxofoon, een kolossaal instrument met een onwaarschijnlijk stoombootgeluid. Hendrik Lasure is vrij om het volledige bereik van de piano in te zetten en maakt bovendien gebruik van live sampling. Jens Bouttery, tenslotte, vult zijn drumkit aan met een bas-synthesizer, en fungeert zo als eenmans-ritmesectie.

Thunderblender won een paar jaar geleden de Toots Thielemans Award, terwijl Comerford op het prestigieuze Tremplin Jazz d’Avignon concours verkozen werd tot beste instrumentalist. Comerford maakt ook deel uit van het internationale kwintet Aerie en Hendrik Lasure warm bad. Lasure zelf is dan weer bekend van o.a. SCHNTZL en het An Pierlé Quartet. Jens Bouttery is actief met Hi Hawaii, Les Chroniques de l’Inutile en Jef Neve’s ‘Spirit Control’. Thunderblender nam zijn debuutalbum Stillorgan op met Koen Gisen. Het verschijnt op 11 september op het WERF-label.

 

Om Kreis en Thunderblender alvast te beluisteren:

Kreis – https://kreis.bandcamp.com/album/embla
Thunderblender – https://werfrecords.bandcamp.com/album/stillorgan

 

Tourschema:

26 september 2020: Kreis / Thunderblender, CC de Meent, Alsemberg
29 september 2020:  Kreis / Thunderblender, Handelsbeurs, Gent
07 oktober 2020: Kreis / Thunderblender, Muziekcentrum Track, Kortrijk
09 oktober 2020: Kreis / Thunderblender, GC De Muze, Meise
15 oktober 2020: Kreis / Thunderblender, De Casino, Sint-Niklaas
16 oktober 2020: Kreis / Thunderblender, Rataplan, Borgerhout
18 oktober 2020: Kreis / Thunderblender, KAAP, Oostende
28 oktober 2020: Kreis / Thunderblender, NONA, Mechelen
01 april 2021: Kreis (met Charms Of The Night Sky), CC De Ververij, Ronse