×

Nieuws

22 oktober 2012

Nieuwe Eels in februari

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Vagrant

Het tiende studioalbum van Eels gaat Wonderful, Glorious heten. Het album verschijnt in Amerika op 5 februari aanstaande, zo meldt de band rond frontman Mark Everett (E) op haar website. Dat zou betekenen dat de releasedatum hier in Nederland en dag eerder (4 februari) is. Het is het eerste nieuwe Eels werk sinds de trilogie (Hombre Lobo, End Times, Tomorrow Morning) die eind 2009, begin 2010 over een periode van enkele maanden werd uitgebracht. Op het album een dertiental nieuwe nummers, te weten:

 1. Bombs Away
 2. Kinda Fuzzy
 3. Accident Prone
 4. Peach Blossom
 5. On The Ropes
 6. The Turnaround
 7. New Alphabet
 8. Stick Together
 9. True Original
 10. Open My Present
 11. You’re My Friend
 12. I Am Building A Shrine
 13. Wonderful, Glorious

6Naar verluid gaat New Alphabet de eerste single worden richting de radio, maar dat is (nog) niet bevestigd op de website. Online zal de track Peach Blossom naar voren worden geschoven als warmmakertje voor het album. Net als de drie voorgaande werkstukken van Eels zal ook Wonderful, Glorious in zowel een gewone versie als in een deluxe dubbel-cd versie gaan uitkomen. Waar die tweede cd’s in eerdere gevallen materiaal bevatten dat rechtstreeks aan die releases gelinkt kon worden, is Eels hiervoor ditmaal in de archieven gedoken. Het aanbod ook fors in vergelijking met de drie vorige bonusschijfjes. Op de wel erg goed gevulde tweede cd staan de volgende tracks:

 1. Hold On To Your Hat
 2. Your Mama Warned You
 3. I’m Your Brave Little Soldier
 4. There’s Something Strange
 5. Happy Hour (We’re Gonna Rock)
 6. That’s Not Really Funny (live, 2011)
 7. In My Dreams (live, 2010)
 8. Prizefighter (live 2010)
 9. Looking Up (live 2011)
 10. What I Have To Offer (live at KEXP)
 11. I Like The Way This Is Going (live at KEXP)
 12. Spectacular Girl (live at KEXP)
 13. Summer In The City (live at KEXP)

Veel materiaal van de tournees uit 2010 en 2011 dus, maar ook van verder terug. Brave Little Soldier werd in 2000 al in Groningen en Utrecht gespeeld bijvoorbeeld tijdens optredens. Happy Hour (We’re Gonna Rock) circuleert al een paar jaar op het internet omdat het in 2003 op een cd heeft gestaan die richting publishers is rondgestuurd en daardoor ook zijn weg naar verzamelaars vond. Gek genoeg is voor de in 2010 bij radiozender KEXP in Seattle opgenomen sessie in andere volgorde op de bonusschijf geplaatst als dat de boel destijds is uitgezonden. Of Eels het album met een tournee komt promoten is nog niet bekend, maar lijkt voor de hand te liggen. De laatste maal dat Eels in Nederland was voor concerten, was in 2011. Wonderful, Glorious is opgenomen in de nieuwe studio van Mark Oliver Everett (alias E) in Los Feliz die door E werd omgedoopt tot The Compound. De nieuwe omgeving versterkte Everetts inspiratie enorm. Waar hij doorgaans alleen werkt, heeft hij nu hulp gehad van de bandleden van de voorlaatste tournee: The Chet en P-Boo, bassist Koool G Murder en drummer Knuckles.