×

Nieuws

13 oktober 2009

Na 36 jaar nog steeds geen #1 album in de VS

Kiss is al sinds 1973 actief en heeft wereldwijd tientallen miljoenen albums verkocht. De nummer 1 positie in de Billboard albumcharts konden ze echter nooit op hun conto bijschrijven. Daar leek deze week verandering in te komen want hun nieuwe album Sonic Boom verkocht in de eerste week ruim 108.000 exemplaren via Wal-Mart waarmee de band een exclusieve distributiedeal had getekend.

Dat aantal volstaat net niet voor de toppositie in de Billboard lijst want Michael Buble verkocht er meer. In hun hoogtijdagen verkocht de band veel meer albums, maar door de ingestorte cd verkoop in de VS volstaan tegenwoordig significant lagere aantallen voor een topnotering. Geen enkel Kiss album bereikte overigens ooit #2 op de Billboard lijst.

Sonic Boom wordt algemeen gezien als het beste Kiss album in dertig jaar en sluit naadloos aan bij de Kiss klassiekers uit de jaren zeventig. Het songmateriaal roept herinneringen op aan Rock N Roll Over en Dressed To Kill. Dat is niet alleen de verdienste van vaste waarden Paul Stanley en Gene Simmons maar ook van gitarist Tommy Thayer die klinkt als Ace Frehley in zijn beste dagen. Kiss waaide in het verleden met menig trend mee (disco, glam en grunge), maar de door fans lang gehoopte en nu gerealiseerde terugkeer naar hun roots brengt dus net niet de hitnotering waarop de ongekroonde koningen van de  merchandise hoopten.