×

Nieuws

29 maart 2020

Muziekfilm aanrader: The Ballad of Fred Hersch

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Palmetto Records

Vanwege de rare tijd waar we momenteel inzitten worden er verschillende bijzondere initiatieven genomen. Een daarvan is het voor iedereen vrij zetten van de prachtige documentaire/film The Ballad of Fred Hersch.

The Ballad of Fred Hersch vertelt het verhaal van Fred Hersch, vermaard jazzpianist en componist. Een muzikant die daarnaast bekend staat als een van de meest uitzonderlijke jazzimprovisators en op basis van zijn carrière van 43 jaar in de jazz, naast zijn eigen albums, op meer dan 100 albums te horen was. De New Yorker verzamelde over de jaren in totaal 15 Grammy nominaties.

Hersch, geboren en opgegroeid  in Cincinnati, Ohio verdiende zijn jazzsporen vanuit New York waar hij in zijn late tienerjaren naar verhuisde. Zijn talent herkend speelde hij met de grote van de aarde en als pianoleraar leidde hij de grootsten ook weer op. Hersch was in de begin jaren negentig de eerste grote jazzmuzikant die vertelde dat hij homo was en HIV had opgelopen. Zijn gezondheid werd broos en hij overleefde twee keer een bijna-doodervaring. In 2008 kwam hij, zo ongelooflijk als het klinkt is het waar, na twee maanden uit een coma. Hij speelde binnen een jaar nog beter als daarvoor. (Veel meer Fred Hersch nieuws hier…)

Zijn levensverhaal is prachtig op film vastgelegd door Charlotte Lagarde en Carrie Lozano in de periode van zijn leven waarbij hij naast veel optredens wereldwijd ook bezig was met een theaterproductie over de periode dat hij in coma lag. Een zeer bijzondere tijd die de veel van waar hij lange tijd aan gewerkt had fascinerend samenbracht. The Ballad of Fred Hersch is een zowel erg ontroerend als zeer boeiende documentaire die elke rechtgeaarde jazzliefhebber en elke andere intense muziekbelever uitermate zal aanspreken.