×

Nieuws

05 mei 2013

Moody Blues kijken groot, groter grootst terug

Geschreven door: Edwin Wendt

Label: Universal Music

Voorbij is hun carrière nog steeds niet. Bijna vijftig jaar na hun eerste hit Go Now (1965) en exact 45 jaar na de start van The Moody Blues 2.0 met Nights in White Satin (1968) blikt de platenmaatschappij wel zeer omvangrijk terug op de loopbaan van deze ooit in Birmingham gestarte groep.

Op 3 juli verschijnt onder de titel Timeless Flight een retrospectief dat in drie formaten beschikbaar komt. Een compacte samenvatting van het belangrijkste werk op een dubbel-cd, een uitgebreidere 4 cd-versie en een samenvatting voor de liefhebber die (bijna) alles wil hebben: een 17-delige box.

Daarin zitten elf cd’s met de beste en belangrijkste albumtracks, live-concerten uit verschillende fases in de loopbaan van de groep, drie dvd’s met bijzondere tv-optredens en een compleet live-concert in geluid en beeld uit het Olympia in Parijs in 1970.

De Moody Blues ontstonden in 1964 aanvankelijk als rhythm & bluesgroep met zang van Dennie Laine. Een jaar na de oprichting scoorden ze een grote hit met Go Now, een cover van zangeres Bessie Banks. Pogingen om een succesvolle opvolger te maken, mislukten, waarna de groep zich in een gedeeltelijk gewijzigde opstelling bezon op de toekomst.

In 1967 vroeg de platenmaatschappij aan de groep of zij een rock-versie van een klassiek werk van Dvocak wilden maken. In plaats daarvan besloten ze de combinatie van pop en klassiek in te zetten voor hun eigen materiaal. Dat leidde tot de erop-of-eronder-plaat Days Of Future Past.

Het werd erop, met de daverende hit Nights In White Satin, die een periode van een jaar of zes artistiek en commercieel succes inluidde, met albums als On The Treshold Of A Dream, A Question Of Balance en Seventh Sojourn en hits als Tuesday Afternoon, Ride My See-saw, Question en I’m Just A Singer In A Rock ‘n‘ Roll Band.

In de box zijn behalve de 11-cd compilatie ook drie dvd’s opgenomen met 5.1 remixen van de zes belangrijkste albums (al eerder gemaakt, maar inmiddels allang niet meer verkrijgbaar) en een 120 pagina’s tellend boek.