×

Nieuws

29 oktober 2018

Metropole Orkest gaat samenwerken met Donny McCaslin!

Geschreven door: WiM Redactie

Mooi nieuws: Het Metropole Orkest, Jules Buckley en saxofonist Donny McCaslin hebben elkaar gevonden. Volgend jaar april zullen ze een aantal concerten samen geven.

Vlak na de zomer, in gesprek over zijn nieuwe album Blow, gaf McCaslin al aan gevraagd te zijn om in 2019 samen met het Metropole Orkest iets moois te gaan doen. Bij het concert van het Metropole Orkest en Bokanté in Bremen in september werd dit door de mensen van het Metropole Orkest bevestigd.

mo222

Voor de gelegenheid neemt McCaslin muzikale vrienden Jason Lindner (toetsen), die al jarenlang onderdeel van zijn band uitmaakt, en gitarist/zanger Ryan Dahle (die prominent op McCaslin’s laatste album Blow te horen is) mee. Jules Buckley, vaste dirigent van het Metropole Orkest, zal de composities van McCaslin voor orkest arrangeren.

Voor zowel Buckley als McCaslin is dit een mooie ‘full circle’. Vorig jaar was Buckley arrangeur en dirigent voor een tribute voor het vroege werk van Scott Walker. Walker was het allergrootste voorbeeld voor David Bowie, de man die zonder twijfel, als hij toen nog in leven was geweest, op dat tribute had gezongen. McCaslin was de saxofonist die door Bowie met veel adoratie werd aangetrokken om de band samen te stellen voor Blackstar, de laatste Bowie plaat voordat hij op veel te jonge leeftijd stierf.

McCaslin en Buckley klinkt dus als een ideale combinatie. Voor de concerten zullen er niet alleen stukken van McCaslin’s laatste album Blow bewerkt worden, maar ook oudere stukken. McCaslin’s carrière is onderhand al zo lang en bijzonder dat er heel veel stukken voorhanden zijn. Vanuit de pure jazz in zijn begin jaren schoof McCaslin de laatste jaren op naar een eigentijdse stijl doorspekt van electronic en alternative. Voor de samenwerking met het Metropole Orkest zal McCaslin ook nog een aantal nieuwe composities schrijven.

Optredens in de LanterenVenster, Rotterdam (7 april), Oosterpoort, Groningen (8 april) en op het Transition festival in TivoliVredenburg, Utrecht (6 april) zijn al bevestigd.