×

Nieuws

19 februari 2014

Metallica – Through The Never (de film)

Een paar maanden geleden plaatsten we al een recensie van de uitstekende soundtrack van de Metallica film Through The Never. Inmiddels zijn de DVD en de BluRay ook verschenen en kunnen we de rolprent in de huiselijke omgeving aanschouwen. Metallica is een band die het experiment niet schuwt en daarvoor verdient de band veel lof. In plaats van een rechttoe-rechtaan concertregistratie uit te brengen, heeft men een verhaal rondom een optreden bedacht en dat verfilmd.

Hoofdpersoon is een roadie die een vergeten tas moet ophalen uit een truck die elders in de stad staat geparkeerd. De roadie wordt gespeeld door Dane DeHaan die aanvankelijk wat sullig overkomt, maar na een lange vlucht eindelijk alle schroom van zichzelf afgooit en voor zichzelf opkomt. Het verhaal is tamelijk onwaarschijnlijk met een verlaten garage (onder een uitverkochte concertzaal…), lege straten, een protestdemonstratie (zoals in de Oekraïne anno februari 2014), lynchpartijen en een apocalyptische ruiter, maar vormt wel een aardige afwisseling tussen de concertopnamen door. De inhoud van de tas blijft overigens mysterieus.

Metallica speelt voornamelijk materiaal uit het begin van hun carrière. Logisch want de eerste acht jaar waren briljant en de kwart eeuw erna compleet irrelevant. Het geluid is zeker voor Metallica begrippen fenomenaal goed. Klonken hun cd’s maar zo goed… Hetfield is goed bij stem en de rest van de band imponeert eveneens. De show zit vol theatrale staaltjes zoals de elektrische stoel tijdens Ride The Lightning, de kruizen tijdens Master Of Puppets en de opbouw en afbraak van vrouwe justitia tijdens …And Justice For All. Tijdens het intro van One wordt het podium omgetoverd in een slagveld als ware het 1914 in een Belgische loopgraaf. Het meest spectaculair is Enter Sandman waarin het podium instort, ongelukken worden geënsceneerd en een brandende man over het podium rent.

Tijdens mijn recensie van de laatste Megadeth DVD beklaagde ik me al over het feit dat concertregistraties niet evolueren en vergeleken met TV-series al tientallen jaren stilstaan. Metallica bewijst dat het anders kan. Toegegeven, het verhaal is niet briljant maar het is elk geval een poging tot vernieuwing, waarvoor hulde.

De film is ook verkrijgbaar in 3D BluRay, maar het exemplaar van de platenmaatschappij is een simpele 2D DVD. Over de 3D effecten kunnen we dus niets zeggen, maar in 2D kan de rolprent in elk geval genoeg boeien. Naast de film bevat de DVD nog een rits ander materiaal. Kortom, een Metallica release waarbij de kwantiteit en kwaliteit zeker niet teleurstelt. Dat is wel eens anders geweest.

Inhoud DVD box

DVD 1

  1. Metallica Through The Never Movie
  2. Theatrical Trailer
  3. “Master Of Puppets” Music Video
  4. EPK – Cast & Crew Interviews
  5. Interviews With The Sound & Music Team

DVD 2

  1. Making of Metallica Through the Never Documentary
  2. Mill Valley Film Festival Q&A With Metallica, Director Nimród Antal & Dane DeHaan
  3. Orion Festival 2013 Film Tent Highlights with Lars Ulrich