×

Nieuws

06 juli 2011

McCartney I en II nu als deluxe editions

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Parlophone

De heruitgave van de McCartney catalogus startte vorig jaar met het meesterwerk Band On The Run. Gedurende de komende maanden zal ook de rest van het McCartney solo oeuvre als deluxe editions uit gaan komen. Met McCartney I en McCartney II, de twee albums die hij als een.man band maakte, is daarmee een begin gekomen. Hoewel beide albums zeer verschillend zijn het fijne graadmeters in het muzikale spectrum van McCartney.

McCartney nam zijn eerste solo album McCartney I (1970) na het uiteengaan van The Beatles op in zijn eigen huisstudio. Een veilige plek om na jaren in de Abbey Road studio’s optimaal knutselen aan de invloedrijke sound van The Beatles, precies datgene te kunnen doen wat hij wilde. Hij speelde vrijwel alle instrumenten voor de songs van het album, zelf in en de sfeer die het album herbergt is die van een ‘vrij’ artiest. De losse sfeer in songs, en de vele instrumentale interludes, creëert een fijn album waarop zijn briljante manier van songs schrijven in That Would Be Something, Teddy Boy (oorspronkelijk voor een Beatles album bedoelt) Every Night en het wonderschone miniatuur Junk weer optimaal tot bloei komt. Prijsstuk van het album is natuurlijk het memorabele Maybe I’m Amazed, die klinkt als het beste wat The Beatles niet uitbrachten.

Voor McCartney II (1980) speelde McCartney ook alle songs vrijwel geheel alleen in. Het was de periode nadat zijn band Wings net uit elkaar gegaan was en hij zichzelf solo en als songschrijver, weer opnieuw uitviond. De laatste periode van Wings werd veelal gekenmerkt door voorspelbare pop en songs waar McCartney naar een blauwdruk van zijn beste Beatles werk slappe kopieën van draaide. Hoe onevenwichtig McCartney II ook is, McCartney durft op het album wel het avontuur aan. De sound is doorweven van synthesizers en drumboxen en de muzikale invalshoeken stuiteren echt over elkaar heen. Soms pakt dat goed uit (Waterfalls is vintage McCartney) soms redelijk desastreus (Temporary Secretary, Front Parlour). Opvallend was dat het wel heel luchtige Coming Up (de wereldwijde hit en albumaankondiger) voor John Lennon een reden was op weer songs op te gaan nemen, na een periode van relatieve rust (het zou zijn laatste album worden).

Tracklisting McCartney I (deluxe):

Disc 1

 1. The Lovely Linda
 2. That Would Be Something
 3. Valentine Day
 4. Every Night
 5. Hot As Sun / Glasses
 6. Junk
 7. Man We Was Lonely
 8. Oo You
 9. Momma Miss America
 10. Teddy Boy
 11. Singalong Junk
 12. Maybe I’m Amazed
 13. Kreen-Akrore

Disc 2

 1. Suicide (Out-take)
 2. Maybe I’m Amazed (From One Hand Clapping)
 3. Every Night (Live At Glasgow, 1979)
 4. Hot As Sun (Live At Glasgow, 1979)
 5. Maybe I’m Amazed (Live at Glasgow, 1979)
 6. Don’t Cry Baby (Outtake)
 7. Women Kind (Demo) (Mono)

Tracklisting McCartney II (deluxe):

Disc 1

 1. Coming Up
 2. Temporary Secretary
 3. On The Way
 4. Waterfalls
 5. Nobody Knows
 6. Front Parlour
 7. Summer’s Day Song
 8. Frozen Jap
 9. Bogey Music
 10. Darkroom
 11. One Of These Days

Disc 2

 1. Blue Sway (With Richard Niles Orchestration)
 2. Coming Up (Live At Glasgow, 1979)
 3. Check My Machine
 4. Bogey Wobble
 5. Secret Friend (Full Length Version)
 6. Mr H Atom / You Know I’ll Get You Baby
 7. Wonderful Christmastime (Edited Version])
 8. All You Horse Riders / Blue Sway