×

Nieuws

14 november 2016

Mats Gustafsson prominent op A Big Rat in Antwerpen

Geschreven door: WiM Redactie

Van 15 tot 26 november wordt Antwerpen twee weken lang het epicentrum van de internationale jazz -en improvisatiemuziek. Met de steun van de Stad Antwerpen werden Vlaams jazzdrummer Teun Verbruggen en Zweeds saxofonist Mats Gustafsson als curatoren gevraagd om een reeks concerten op te stellen waarbij zowel lokale als internationale jazzartiesten gloednieuwe stukken te presenteren. Er wordt daarbij beroep gedaan op toonaangevende cultuurhuizen in Antwerpen als De Studio, Rataplan en Arenberg.

Speciaal voor zijn concert in Antwerpen heeft de Zweedse saxofonist Gustafsson het gloednieuwe “HIDROS 8 – HEAL” geschreven. Het stuk gaat in première in De Studio op 23 november 2016. In het stuk wordt een poging gedaan om hedendaagse conflicten in ideologie, cultuur en politiek aan te halen en met elkaar te verzoenen. Thema’s die de laatste weken meer dan ooit actueel lijken te zijn. Het stuk wordt opgedragen aan Gustafsson’s jonge dochter, die symbool staat voor de nieuwe generatie jongeren die momenteel opgroeien in deze steeds sneller veranderende en polariserende wereld. Het stuk wordt uitgevoerd door een internationale groep musici, afkomstig uit de werelden van de geïmproviseerde muziek, free jazz, noise en rock, in Noorwegen, Zweden, Portugal, Italië en Oostenrijk. Elke muzikant werd hoogstpersoonlijk door Mats Gustafsson uitgekozen.

De voorstelling zelf vindt plaats in een serie van concerten die eind november doorheen Antwerpen worden georganiseerd op verschillende speelplekken. Het doel van “A Big RAT”, een duidelijke knipoog naar het bekende Vlaamse muzieklabel Rat Records, is om net als het label een focus te leggen op vrije en geïmproviseerde muziek. Buiten de concerten van Mats Gustafsson, worden ook sterren als Keiji Haino (JA), Jon Irabagon (USA), Hilmar Jensson (ICE) en Magnus Broo (SWE) uitgenodigd om in de Rataplan, Studio en Arenberg te komen spelen.

Medeorganisator, curator en jazzdrummer van het festival Teun Verbruggen legt uit: “Deze geplande concertreeks ligt in het verlengde van een aantal opeenvolgende historische initiatieven. Sinds de jaren ’70 is Antwerpen steeds de voortrekker geweest om muzikale avant-garde in de internationale etalage te plaatsen. Doorheen de jaren is deze traditie een beetje naar de achtergrond verdwenen. Vernieuwende jazz en improvisatiemuziek blijven een niche genre in België, terwijl het genre in andere landen steeds meer aanhang krijgt. Met deze concertreeks plaatsen we de stad Antwerpen internationaal op de kaart als voortrekker van het genre in Europa.”

In de sector zelf wordt alvast met vol verwachting uitgekeken naar Gustafsson zijn nieuw werk. Het belooft in ieder geval een unieke novembermaand te worden in de Schelde stad. Het project kwam tot stand met de steun van de Stad Antwerpen.