×

Nieuws

20 maart 2013

Mathias Eick kwintet deze week in Nederland

Geschreven door: WiM Redactie

Label: ECM

De Noorse trompettist en tevens multi-instrumentalist, componist en bandleider Mathias Eick komt met zijn kwintet opnieuw naar Nederland voor concerten. Hij zal concerten geven in de North Sea Jazz club in Amsterdam en Paradox in Tilburg. Concerten van Mathias Eick zijn absolute aanraders.

Mathias Eick werd bekend met zijn grote muzikale bijdragen aan de composities van Jaga Jazzist en Thomas Dybdahl. Bij ECM bracht hij aansluitend zijn debuutalbum The Door uit (opgenomen in 2007) en daarna verbreedde hij zijn horizon met het schitterende album Skala (2010). Daarnaast speelde Eick mee op ECM albums van gitarist Jacob Young’s Evening Falls (2004) en in het kwintet van de Finse pianiste/harpiste Iro Haarla’s op de albums Northbound (2005) en Vespers (2011)

De essentie van Eick’s muziek zal altijd de lyriek zijn en op het laatste album Skala krijgt Eick’s trompet dan ook alle ruimte om te ‘zingen’. Op de muziek is niet een specifiek genre te leggen zoals jazz. Het omvat een veel breder scala van klassiek tot pop.

Eick is zeer beïnvloed door Kenny Wheeler, maar ook Chet Baker, Dizzy Gillespie, Clifford Brown, Ruby Braff, Tomasz Stanko, Nils Petter Molvaer, Arve Henriksen en anderen hebben hem geïnspireerd. “I wanted to create a tone that was a mix of all the sounds I loved”, vertelde Eick over zijn sound aan schrijver Eick Thomas Erdmann.

Eick’s band bestaat uit bestaat uit vier van de meest gewilde hedendaagse Noorse muzikanten: Audun Erlien op bass (o.a. bekend van Nils Petter Molvaer en Bernhoft), drummer Andreas Bye (bekend van onder meer Bugge Wesseltoft) en drummer Pål Hausken (bekend van In The Country) en Andreas Ulvo op verschillende toetsen en electronica.

Concerten:

  • 22 maart – Paradox – Tilburg
  • 23 maart – North Sea Jazz Club Amsterdam