×

Nieuws

24 februari 2013

Madredeus na jaren terug in Nederland

Geschreven door: WiM Redactie

MadredeusHet Portugese Madredeus komt in maart voor 2 optredens naar Nederland. In Portugal is de CD Essência al een tijd uit. Op het album staan nieuwe bewerkingen van Madredeus nummers van eind jaren 80 en uit de jaren 90, nu met de nieuwe zangeres Beatriz Nunes in plaats van Teresa Salgueiro.

Vanaf het eerste album Os Dias de Madredeus (1988) heeft de groep uit Lissabon de wereld verrijkt met een unieke mix van Portugese volksmuziek en klassiek. Wie ooit Wim Wenders film Lisbon Stories (1995) heeft gezien weet dat de muziek van Madredeus de soundtrack van Lissabon is, en dat niet alleen, eigenlijk van heel Portugal.

Op Essência staan stukken van Os Dias de Madredeus, Existir (1990), Lisboa (1992) en O Paraiso (1997). Ze zijn geschreven door oprichter/gitarist Pedro Ayres Magalhâes. Ook staat er de prachtige uitvoering van A Estrada da Montanha op dat afkomstig  is van Metafonia (2008), een album opgenomen na het vertrek van Salgueiro, en met nagenoeg een hele nieuwe bezetting onder de naam A Banda Cosmica. Er was toen weinig interesse meer voor de groep omdat het heel anders was dan het oorspronkelijke Madredeus. Met het nieuwe album zal dat wellicht weer anders worden.

Live zal Madredeus composities van Essência spelen, aangevuld met oud repertoire dat wegens problemen met EMI niet opnieuw mocht worden opgenomen. Daar is het bijzonder mooie O Pastor van Existir het beste voorbeeld van. (Essência , nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland, is na de concerten te koop.

Optredens:

  • 8 maart- Muziekgebouw- Eindhoven
  • 10 maart- Oosterpoort- Groningen

[youtube_sc url= 5McIXSKXP6o]