×

Nieuws

27 juli 2010

Made In Africa Weekend in De Tolhuistuin 31 juli-1 aug.

Geschreven door: Robert Schuurman

De Tolhuistuin in Amsterdam-Noord biedt 31 juli en 1 augustus de mogelijkheid om je verder te verdiepen in de Afrikaanse muziekcultuur. Na de Braziliaanse sferen bij Os Mutantes en Orquestra Do Fuba, wordt het nu genieten bij dit gevarieerde en zomerse Afrika- programma:

31 juli – 1 aug  / TOLHUISTUIN

eflyerMadeinAfricaHet Afrika van de generatie van nu, daarover gaat Made in Africa. Eigentijdse muziek met rootsy elementen, kunst, lifestyle en film uit Afrika en de diaspora. Tijdens Made In Africa Weekend kijk je anders naar Afrika. Door het WK staat het continent op dit moment in de spotlights. Er is aandacht voor jonge Afrikaanse groepen die andere muziek maken dan ‘wereldmuziek’ of etnische muziek. Diezelfde artiesten komen desalniettemin maar moeilijk van dit stempel uit de jaren 70 af. Dankzij internet is er al langer een dialoog (blogs als Analog Africa, Swurdin, Fader) gaande over eigentijdse Afrikaanse muziek waarbij de stigma’s gemeden worden. Made in Africa Weekend wil deze ontwikkeling onderstrepen en laten zien wat het Afrika van nu te bieden heeft zonder te vervallen in bestaande clichés.

31 JULI / 19:00 – 00:00

MADE IN AFRICA WEEKEND: Doin’ It In The park

Doin’ In The In Park, zoemt in op nieuwe muziek uit urban Africa. Muziek uit de stad. Denk aan kuduro (Angolese electronische muziek), kwaito (Zuid-Afrikaanse house), hiphop, funk en soul. Specifiek is er aandacht voor Congo, dat 50 jaar onafhankelijkheid viert, met de gelegenheidsformatie Congo Groove. Deze groep bestaat uit de artiesten Mc Lexxus Legal, mc Pitcho (beide uit Kinshasa, Congo), zanger, danser en percussionist Fredy Massamba (Congo, Brazaville) en hun begeleidingsband. Congo Groove is een ontmoeting tussen deze drie artiesten, hun dromen en realiteiten, hun plaats in de wereld aan de hand van zang, rap, slam, percussie en dans. Hun teksten in het Frans, Kikongo of Lingala gaan naadloos in elkaar over.

Behalve Congo vieren dit jaar nog achttien jonge Afrikaanse landen hun 50-jarige onafhankelijkheid. Made in Africa viert mee. Tijdens de blockjam African Style wordt aan tien Nederlandse artiesten van Afrikaanse komaf gevraagd om twee nummers te spelen of zingen over hun ervaring als Afrikaan in de Diaspora. De groep bestrijkt het hele werelddeel: van Marokko tot Zuid-Afrika, van Mali tot Ethiopië. Na het succes van de jam in 2009 ook nu weer een stomende avond met muziek, optredens, African food, cool drinks en ruimte om te chillen onder de bomen van de Tolhuistuin. Alle kopstukken van NL hiphop laten nieuwe tracks horen: Afrikanz, dj 360, Vieira en meer…. Op deze avond wordt verder ook de beeldeninstallatie Strange Fruit van artist in residence Kevin-Dalton Johnson onthuld. Hij maakte een serie porseleinen koppen die aan de takken van de bomen in de Tolhuistuin komen te hangen. Het tijdstip van onthulling wordt later bekend gemaakt. Voor meer info check ook de radio show van Africanhiphop.com op Lijn5/FunX op de donderdagavond voorafgaand aan Doin’ it in the park.

opening installatie ‘STRANGE FRUIT’ / Kevin Dalton-Johnson / Artist in residence Tolhuistuin
16:00: DJ 360
17:00: Interview with Kevin Dalton-Johnson
17:30: Opening ‘Strange Fruit’ installation (presented and shown by Kevin)
18:00: Blockjam / Congo Groove

Line up: Congo Groove (Congo/Belgium), Blitz the Ambassador (Ghana/USA), Pan Afrikanz (Somalia/Surinam/ Netherlands), Vieira (Cabo Verde/Netherlands), Geoffy G (Nigeria/ Netherlands) en dj Threesixty (Surinam/NL). I.s.m. Africanhiphop.com

1 AUGUSTUS / 19:00 – 00:00

MADE IN AFRICA WEEKEND: Analog Africa DJ Sound System / Bibi Tanga / FILM: Soul Power

Bibi Tanga 1 augustus 1

Na het WK nu de focus op het funky Afrika van de jaren zeventig en het elan van de prille postkoloniale jaren. Vintage Africa met groovy muziek uit de sixties en seventies van Analog Africa Sound System die op dit moment een enorme populariteit geniet. Crate diggers welkom. Analog Africa’s Samy Ben Redjeb is een van de hardst werkende vinyl collectioneurs, continu op zoek naar parels uit de Afrikaanse populaire muziek van de jaren zestig en zeventig. Analog Africa staat garant voor een onweerstaanbare mix van Afrikaanse jazz, soul en funk uit de jaren zeventig, gecombineerd met de meest actuele Afrikaanse dansvormen, van Angolese funana tot en met Zuid-Afrikaanse kwaito. Zanger en bassist Bibi Tanga is met zijn groep The Selenites in Frankrijk een afro-ster in opkomst. In de pers wordt hij vergeleken met Fela Kuti, Keziah Jones en zelfs Lenny Kravitz. We sluiten af met de film Soul Power: het doek bovenop de dansvloer, dansen gegarandeerd!

19:00: Analog Africa DJ Sound System
20:30: Bibi Tanga & the Selenites (Centraal Afrikaanse Republiek/FR)
22.00: Film: Soul Power (Jeffrey Levy-Hinte, USA, 2008, 92 minuten)
23:30: Analog Africa Sound System