×

Nieuws

27 januari 2012

Lizzy, Lizzy, Lizzy

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Universal

De voorbije weken waren er diverse nieuwtjes over Thin Lizzy die we de lezers van dit online magazine niet willen onthouden. Begin januari kwam het bericht dat 150 tapes zijn opgedoken met daarop ruim 700 (!) onuitgebrachte opnamen van de Ierse rockgroep. Klaarblijkelijk had Phil Lynott ze kort voor zijn dood aan een vriend gegeven met het verzoek die op een veilige plek te bewaren. Waarom het zo lang heeft geduurd voor die tapes werden vrijgegeven is een raadsel, maar dat zal de fans worst zijn. Er zal in brede kring reikhalzend worden uitgekeken naar de opnamen die tussen 1971 en 1981 werden gemaakt. Universal heeft al aangekondigd dat later dit jaar een box set zal verschijnen met de beste liedjes en meest bijzondere opnamen. Gitarist Scott Gorham en drummer Brian Downey zullen nauw betrokken worden bij de samenstelling van de box.

In maart van dit jaar verschijnen deluxe edities van Fighting en Nightlife. Beide albums worden als dubbel cd uitgebracht en bevatten veel bonusmateriaal in de vorm van alternatieve versies en niet eerder uitgebrachte liedjes. Nightlife was het vierde album van Thin Lizzy dat oorspronkelijk in 1974 verscheen en de start markeerde van een roemruchte periode met gitaristen Scott Gorham en Brian Robertson. Bekendste liedjes zijn She Knows, Showdown, It’s Only Money en ‘Sha-la-la.

Tracklisting Nightlife:

CD 1
She Knows
Night Life
It’s Only Money
Still In Love With You
Frankie Carroll
Showdown
Banshee
Philomena
Sha-La-La
Dear Heart

CD 2
She Knows (BBC Session 3/10/1974)
Sha-La-La (BBC Session 3/10/1974)
It’s Only Money (BBC Session 3/10/1974)
Philomena (BBC Session 3/10/1974)
Dear Heart (BBC Session 23/10/1974)
Banshee (BBC Session 23/10/1974)
Showdown (Demos With Gary Moore)
Still In Love With You (Demos With Gary Moore)
It’s Only Money (Demos With Gary Moore)
Showdown (Unreleased Alternate Take)
Still In Love With You (Unreleased Alternate Take)

Fighting was het vijfde album van de band en stamt uit 1975. Thin Lizzy wordt in het algemeen gezien als het doorbraakalbum door de geslaagde mix van hard rock, folk, pop en R&B. Fighting was een stuk ruiger en harder dan voorganger Nightlife zowel qua muziek als tekst. Het album start met een cover van de Bob Seger klassieker Rosalie en bevat krakers als Suicide en Wild One. Ook Fighting is voorzien van niet eerder uitgebracht materiaal waarvan je sommige liedjes zoals Blues Boy al via YouTube kunt luisteren.

Tracklisting Fighting:

CD 1
Rosalie
For Those Who Love To Live
Suicide
Wild One
Fighting My Way Back
King’s Vengeance
Spirit Slips Away
Silver Dollar
Freedom Song
Ballad Of A Hard Man

CD 2
Half Caste (B Side Rosalie)
Rosalie (US Album Mix)
Half Caste (BBC Session 29/05/1975 )
Rosalie (BBC Session 29/05/1975)
Suicide (BBC Session 29/05/1975)
Ballad Of A Hard Man (Unreleased Alternate Take)
Try A Little Harder (Unreleased)
Fighting My Way Back (Unreleased Alternate Take)
Song For Jesse (Unreleased)
Leaving Town (Unreleased)
Blues Boy (Unreleased)
Leaving Town (Unreleased)
Spirit Slips Away (Unreleased Alternate Take)
Wild One (Unreleased Alternate Take)
Bryan’s Funky Fazer [Silver Dollar] (Unreleased)

Naast al die muziek die op cd verschijnt, kun je de huidige versie van de band ook op het podium gaan bekijken want op dinsdag 7 februari spelt de band in het Patronaat in Haarlem. De bezetting bestaat vandaag de dag uit originele bandleden gitarist Scott Gorham, drummer Brian Downey en toetsenist Darren Wharton aangevuld met gitarist Vivian Campbell (Def Leppard), bassist Marco Mendoza (ex Whitesnake) en voormalig zanger van The Almighty Ricky Warwick. Uiteraard is Thin Lizzy zonder wijlen Philip Lynott een andere band,maar met een arsenaal aan tijdloze rocksongs zijn de heren nog altijd in staat tot een zeer vermakelijke show.