×

Nieuws

02 september 2013

Line-up festival TakeRoot compleet (inc. speelschema)

Geschreven door: Norbert Tebarts

Met toevoegingen van Johnny Dowd en Michael Chapman is de line-up van het TakeRoot Festival in Groningen bijna compleet. Dat betekent dat op zaterdag 14 september naast deze nieuwe namen de volgende acts in de Groningse Oosterpoort te zien en horen zijn: Kris Kristofferson, Adrian Crowley, Sean Rowe, American Aquarium, Dawes, Diana Jones, Jimmy LaFave, Bap Kennedy, Sons Of Bill, Strand Of Oaks, Joe Pug, Hollis Brown, The Milk Carton Kids en William Tyler. Hieronder vind je meer info over een deel van deze namen, met een flink aantal verwijzingen naar recensies op Written in Music. Mocht je een artiest nog niet kennen, wellicht overtuigt de recensie je dan om er op 14 september bij te zijn. Het complete speelschema van TakeRoot 2014 vind je onderaan deze pagina.

De voorverkoop gaat via de kassa/website van De Oosterpoort, de Ticketservice website, VVV’s, de Ticketlijn (0900-3001250 / € 0,45), Plato, Free Record Shop en de overige bekende voorverkoopadressen. Zorg dat je er op tijd bij bent!

Johnny Dowd

Johnny DowdJohnny Dowd heeft 6 albums op zijn naam staan. Dat lijkt wellicht weinig als je je bedenkt dat hij al 65 is, maar zijn debuut Wrong Side Of Memphis maakte hij pas toen hij 50 was. De muziek van de Texaan is te omschrijven als een alt-mix van country, folk en Blues, volgestouwd met ‘outcasts en outlaws’, loners en andere maatschappelijk ontspoorden. En toch, allemaal bezien vanuit het barmhartige oog van Dowd. Kort geleden bracht hij het album Do The Gargon uit, aan zijn pensioen denkt Johnny Dowd gelukkig dus nog niet. Op TakeRoot speelt hij met zijn band.

Michael Chapman

Michael ChapmanMichael Chapman is een geweldige nieuwe toevoeging aan de toch al zo mooie line-up. De Engelsman is te bestempelen als ‘oude rot in het vak’, maar dan wel een verschrikkelijk goede rot! Denk aan zijn debuut Rainmaker (1969), aan Fully Qualified Survivor (1970), aan Life On The Ceiling (1978) of aan Looking For Eleven (1980). En nog altijd maakt Chapman in hoog tempo nieuwe (en goede!) albums, zoals And Then There Were Three (2010), The Resurrection And Revenge Of The Clayton Peacock (2011) en Pachyderm (2012). Deze man, die genres als folk, blues, country en jazz altijd weer weet te versmelten tot een prachtig geluid zou als doopnaam ‘roots’ kunnen hebben!

Kris Kristofferson

Kris KristoffersonMeest opvallende naam is die van countrylegende Kris Kristofferson. De bijna 77 jarige Texaan is al actief sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, als muzikant én als acteur. Hij maakte klassiekers als Me And Bobby McGee en Help Me Make It Through The Night en is ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd productief. Zo verscheen eind 2012 nog het album Feeling Mortal, dat op WiM liefst 4,5 sterren kreeg. De komst van deze legendarische Highwayman (samen met Willie Nelson, Johnny Cash en Waylon Jennings was hij lid van de in 1985 opgerichte country-supergroep The Highwaymen) naar Groningen zal hoe dan ook leiden tot een prachtig optreden in een overvolle zaal.

Adrian Crowley

Adrian CrowleyDeze op Malta geboren singer–songwriter groeide op in Ierland, waar hij nog altijd woont. Daar begon ook zijn succes, dat hij inmiddels in heel Europa heeft. Niet gek, aangezien hij er iedere keer weer in slaagt een nieuw prachtig album te maken. Zijn meeste recente is I See Three Birds Flying (2012) dat hier 4,5 sterren kreeg. WiM-collega Dick noemt Crowley één van ‘s werelds beste songschrijvers met en zijn stem een van de allermooiste die je ooit hebt gehoord. Crowley heeft het stempel van ‘serieuze songwriter’, tijdens TakeRoot zal hij de luisteraar zeker weten te raken met zijn prachtige muziek.

American Aquarium

American AquariumAmerican Aquarium is na ruim een jaar terug in ons land en dat belooft opnieuw een groot feest te worden. Dat zij daarvoor garantstaan bewees het vijftal 2 jaar geleden al, toen ze de slotact waren van Blue Highways in Utrecht. Hun laatste album Burn.Flicker.Die. is in 2012 met veel lof ontvangen. Bijzonder is dat de teksten in veel gevallen helemaal niet zo vrolijk zijn. Frontman BJ Barham kan ondanks zijn jonge leeftijd geweldig schrijven over het leed dat liefde, drugs, drank en het leven ‘on the road’ kunnen bezorgen. De vrolijkheid ontstaat door hun geweldige southern rock/Americana in combinatie met het enthousiasme van deze ‘boys from Raleigh’.

Dawes

Dawes_kleinOpvallende naam is Dawes. Deze band uit Los Angeles is in de VS flink aan de weg aan het timmeren. Dat doen ze met prachtige folkrock, die herinneringen oproept aan de muziek van Jackson Browne. Meesterlijk mooi is hun laatste album Stories Dont End. De band mag in Nederland dan nog niet zo heel erg bekend zijn, één ding is duidelijk: na TakeRoot is dat anders, dan heeft de band er veel Nederlandse fans bij. Leuk weetje: BJ Barham, de zanger van American Aquarium, is een enorme fan van Dawes. De kans is groot dat jij dat na 14 september ook bent.

Diana Jones

Diana JonesDiana Jones wordt door liefhebbers in een adem genoemd met grootheden als Gillian Welch en Iris DeMent. Dat zegt wat! De Amerikaanse groeide als geadopteerd kind op in New Jersey. Toen ze jaren later op zoek ging naar haar roots in Tennessee, kwam ze ook in aanraking met de traditionele countrymuziek. Wat Diana Jones ongelooflijk goed kan is met weinig middelen veel brengen. Dat deed ze ook op haar laatste album Museum Of Appalachia Recordings. De combinatie van haar prachtige rijpe stem, de goede teksten en de ingetogen muziek zal in Groningen bij menigeen de adem doen stokken.

Jimmy LaFave

Jimmy LaFave_kleinDeze rasmuzikant behoeft eigenlijk geen introductie meer. De Texaan maakt immers al zo zo’n 3 decennia muziek, waarbij duidelijke invloeden te horen zijn van country, Blues en rock. In 2012 kwam hij met het mooie album Depending On The Distance. Of het nou gaat om ballads of om uptempo rock, wat LaFave speelt, dat speelt hij met passie. Dat zal hij dus zeker ook doen op TakeRoot, waar Lafave trouwens geen vreemde van is. In 2001 trad hij namelijk al eens aan, toen het festival nog in Assen was. 2013 wordt een mooi weerzien, zeker weten!

Bap Kennedy

Bap Kennedy_kleinNiet alleen artiesten uit de VS zijn op deze editie van TakeRoot vertegenwoordigd, vanuit Belfast komt namelijk Bap Kennedy. De 51 jarige Kennedy gaat inmiddels alweer zo’n 15 jaren solo mee (na in de jaren 90 in de band Energy Orchard te hebben gespeeld). Zijn stem wordt nogal eens vergeleken met die van een jonge Bob Dylan. In 2012 kwam hij met het album The Sailor’s Revenge, een schijf vol prachtige folkballads. Een cd waarmee hij opnieuw zijn klasse bewees. Niet voor niets werken grootheden als Van Morrison en Steve Earle al jaren met Bap Kennedy.

Sons Of Bill

Sons Of BillDeze band uit Charlottesville (Virginia) brak in 2012 door met het album Sirens. De muziek van het vijftal (waarvan 3 broers, zonen van – inderdaad – Bill) is te omschrijven als Americana en past (dus) perfect op TakeRoot. Sons Of Bill kan niet alleen goed rocken, ze kunnen ook zeer overtuigende ballads brengen. Of je nou dol bent op ‘oude bekenden’ als Bruce Springsteen en Neil Young of meer op de nieuwe lichting zoals Drive-by Truckers, American Aquarium en Turnpike Troubadours, van de muziek van Sons Of Bill zul je in al die gevallen ook houden.

Joe Pug

Joe Pug_kleinJoe Pug is een singer-songwriter uit Maryland. In 2012 bracht hij het mooie album The Great Despiser uit. Zijn muziek is te plaatsen in het hokje country/folk. Veel gehoorde vergelijkingen zijn namen als Woody Guthrie, Bob Dylan, John Prine en Steve Earle. Hoewel zijn muziek daar zeker door beïnvloed is, de vergelijkingen doen tekort aan het eigen mooie geluid. Reken tijdens TakeRoot op een intiem concert, met ademloos genietende bezoekers.

Hollis Brown

Hollis Brown_kleinEen van de minder bekende namen in het geheel is Hollis Brown. Toch wordt deze band uit New York door velen al dé (roots)belofte van 2013 genoemd. De band maakt lekkere rock, met veel invloeden van country, Blues en pop. Met hun debuutalbum Ride On The Train hebben ze dit jaar hoge ogen gegooid, de verwachtingen voor hun optreden tijdens TakeRoot zijn dus hooggespannen.

Het is dit jaar de 16e editie van het festival, dat verplichte kost is voor liefhebbers van rootsmuziek. Van 1998 tot en met 2006 was TakeRoot in De Smelt (nu De Bonte Wever) in Assen, vanaf 2007 is ‘the place to be’ De Oosterpoort in Groningen.

Bekijk hier het speelschema van TakeRoot (klik afbeelding voor vergroting):

Speelschema TakeRoot 2014

term roots is aan deze man wel besteed: