×

Nieuws

08 maart 2016

Lawaai automotoren noopt AC/DC tot uitstel concerten

Geschreven door: Richard Verbrugge

AC/DC heeft via haar website bekend gemaakt dat een rits geplande optredens in de Verenigde Staten wordt uitgesteld. Zanger Brian Johnson loopt namelijk het risico doof te worden en mag op doktersadvies voorlopig geen concerten meer geven. Dat is een lelijke kink in de kabel voor de band die al zoveel leed kreeg te verwerken. Nadat dementie bij oprichter en gitarist Malcolm Young was geconstateerd en drummer Phil Rudd wegens allerlei drugsgerelateerde zaken al een jaar huisarrest heeft, lijkt nu ook Brian Johnson weg te vallen. Johnson die in 1980 op zijn beurt de vroeg gestorven zanger Bon Scott verving. Zijn eerste samenwerking met de band leverde Back In Black op, een van de best verkopende hardrockalbums aller tijden.

In een radio-interview met Howard Stern meldde Johnson dat hij sinds vorig jaar ernstige gehoorproblemen heeft. Die zijn niet veroorzaakt door concerten met AC/DC maar door sportwagens. Johnson verzamelt klassieke auto’s en sportwagens en is ondanks zijn leeftijd (68) ook actief coureur en presentator van een TV programma over auto’s.

Hij zei letterlijk: “I’ve got hearing loss in my left ear. I didn’t get it from music. I got it from sitting in a racecar for too long without ear plugs. I heard my eardrum burst because I forgot to put my plugs in under my helmet. That’s how it happened. Music had nothing to do with it … I was dizzy, my middle ear had gone, and I took my helmet off and there was blood coming out and I’d burst my eardrum.”

Enerzijds valt het te waarderen dat Johnson zo open over dat incident vertelt, anderzijds is het buitengewoon onprofessioneel voor een muzikant om zonder oordoppen te gaan racen in auto’s die de 140dB makkelijk halen. AC/DC is een band die wereldwijd met gemak stadions uitverkoopt en bij onze oosterburen in een mum van tijd honderdduizenden kaartjes verkoopt. AC/DC is dus een geldmachine. De druk om de aangekondigde concerten in Noord Amerika en Europa toch te spelen is hoog. De band gaat vermoedelijk een (tijdelijke) vervanger zoeken voor Johnson. In diverse media is het speculeren al begonnen en vallen namen als Jimmy Barnes en Dave Grohl. Persoonlijk zou ik Lzzy Hale adviseren, maar ook Marc Storage (Krokus) en Tom Keifer (Cinderella) zijn veilige keuzes omdat hun stemgeluid (en muziek) nogal wat overeenkomsten heeft met AC/DC.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.