×

Nieuws

06 juli 2016

Laatste klap Geffen vinyl van Sonic Youth verwacht

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Geffen Records

Met het uitgeven van de albums A Thousand Leaves (1998), Murray Street (2002), Sonic Nurse (2004) en Rather Ripped (2006) op 15 juli en Experimental Jet Set, Trash and No Star (1994) en NYC Ghosts & Flowers (2000) op 9 september zullen straks alle albums die de New Yorkse band Sonic Youth voor platenlabel Geffen maakte op vinyl zijn uitgebracht.

Reeds begin dit jaar werden de albums op de Amerikaanse en Britse sites aangekondigd maar vervolgens steeds weer uitgesteld. De komende maanden is deze laatste serie Sonic Youth-albums dus ook volop in Europa verkrijgbaar. Op lekker dik 180 grams vinyl en met Thousand Leaves en Sonic Nurse als fijne dubbelaars.

De serie albums laten een (nog steeds) zeer geïnspireerde band horen die hun geluid met elk albums weer fascinerend wisten op te trekken. De band bleef zich door ontwikkelen en hoewel veel anders dan het gejaagde, verontrustende van het beginwerk, steeds weer majestueus in opbouw met een gelaagdheid in composities die nog steeds ongeëvenaard is.

Met het laatste, geweldige, album The Eternal, dat in 2009 verscheen via Matador, leek het einde van de legendarische band van Thurston Moore, Kim Gordon, Lee Ranaldo en Steve Shelley in zicht. Grootste reden daarvoor was de nogal rumoerige scheiding van koningskoppel Moore en Gordon. Lee Ranaldo zei in 2012 dat de band ‘on hiatus’ was, Gordon sprak in haar geweldige biografie Girl In A Band uit 2014 over het absolute einde van de band. Begin dit jaar zei Moore te hopen op een terugkeer. Het is dus onduidelijk of het door Gordon zo huiveringwekkend geschreven laatste concert van de band in Buenos Aires (2011) echt het einde van de band betekende. Laten we vooral hopen van niet.

Bijgaande deze geweldige opname die van de band  gemaakt werd voor de serie In The Basement. Met Pavement’s Mark Ibold die de laatste jaren met de band meespeelde. Pink Steam is afkomstig van hun laatste Geffen album Rather Ripped.