×

Nieuws

08 juni 2021

Laat de muzikale zomer maar beginnen op Südtirol Jazzfestival 2021

Geschreven door: WiM Redactie

Label: We jazz

50 concerten op tien dagen van het evenement: Van 25 juni tot 4 juli verkent het Südtirol Jazzfestival de jonge scene in Zuidoost-Europa. Wij zullen weer aanwezig zijn om verslag te doen en kunnen niet wachten op alle bijzondere locaties concerten te zien. Al helemaal niet na anderhalf jaar concert luwte/stilte.

Het Südtirol Jazzfestival 2021 zal plaatsvinden en met zijn programmatische hart zal het door het geografische stroomgebied van de Donau zwerven. In deze interculturele ruimte, die zich uitstrekt van Duitsland via landen als Hongarije, Kroatië, Servië en Roemenië tot de Oekraïne, verkent het festival een jonge scene die zich niet laat afdrijven, maar stroomopwaarts zwemt – experimenterend met vertrouwen.

Met een landelijke focus zet het festival zijn ontdekkingsreizen door Europa voort. In Zuid-Tirol hebben zich de afgelopen jaren bands uit Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, de Scandinavische landen en de Benelux, maar ook uit Spanje en Portugal gepresenteerd. Het festival positioneerde zich daarmee als een kleurrijke etalage voor vernieuwende en stilistisch grenzeloze muziek.

De rivieren Drava en Sava verbinden Slovenië ook met de Donau. Het land aan de zuidkant van de Alpen staat centraal op de eerste dag van het festival. Op 25 juni openen het Sloveense slagwerkproject SToP en de Sloveense cellist en drummer Kristijan Krajnc?An de concertmarathon. In het tweede deel van de openingsavond presenteert Krajnc?An zijn nieuwe koordansproject, dat hedendaagse jazz en hedendaagse dans combineert tot een aantrekkelijke en unieke mix.

Hiermee breekt het Zuid-Tiroler Jazz Festival – opnieuw – met gestandaardiseerde evenementformaten. Mainstream? Nee, dank u wel! Nieuw horen – met een lange blik: in Zuid-Tirol zoekt u het onbekende en het onverwachte op – en bent u de huidige trends een stap voor. De concertkalender biedt tot 4 juli 50 muziekevenementen. Veel bands waren vorig jaar uitgenodigd en kunnen nu hun gastoptredens inhalen na de gedwongen afgelasting van het festival in COVID-zomer 2020.

In de steden Bolzano, Bruneck en Bressanone concentreert het festival zich dit jaar op een centrale locatie – en het Kapuzinerpark in het centrum van Bolzano wordt voor het eerst de belangrijkste jazzlocatie. Daar vinden 22 concerten plaats, die het hele spectrum van het muzikale aanbod bestrijken – van Zsolt Kaltenecker (keyboards) en Markó Ádám (drums) uit Hongarije, die rock, hiphop en jazz verweven tot een dicht tapijt van geluid, tot de Duitse kwartet A Word Is A Swallow, dat is gebaseerd op de “klassieke” moderniteit, tot aan de Roemeense gitarist en altviolist George Dumitriu, die de muziek van Thelonious Monks improviseert. Ook zal Superposition spelen, de spannende Finse band rond de fameuze drummer Olavi Louhivuori, die met twee saxofonisten op hun gelijknamige debuutalbum al flink indruk maakten.

In Bolzano presenteert het festival – met een Italiaanse focus – zes bands van de Nuova Generazione Jazz. In de Kapuzinergarten is er ook een topontmoeting van verschillende genres – geïnitieerd door het Südtirol Jazzfestival – wanneer het hiphopduo Kill the Vultures uit Minneapolis en het sextet Ghost Horse uit de Italiaanse undergroundscene samen spelen voor de eerste keer.

Ondanks deze bundeling van concerten in de steden speelt het Südtirol Jazzfestival door het hele land en heeft het wederom vele bewezen podia in zijn programma opgenomen. Jazzconcerten vinden plaats voor het bergresort Vigilius in Lana, op de Thermenplatz in Meran, in het klooster Neustift, in het Parkhotel Laurin in Bozen en voor de Feltuner Hütte, in het Parkhotel Holzner aan de Renon en in vele andere plaatsen. Op zondag trekt het festival de bergen in: op 27 juni geeft de swingband Fatima Spar & The Freedom Fries drie huttenconcerten op Speikboden in het Ahrntal en op 4 juli nodigen de Rangers onder leiding van de Hongaarse drummer András Dés u om een ​​wandeling te maken naar de alpenweiden Wurzjoch. Voor hun album inclusief verhuisde het kwartet naar een bos en speelde jazz in het kreupelhout. Hoe zal deze muziek klinken in een berglandschap? Het antwoord is te horen in Zuid-Tirol op 2000 meter hoogte.

Het volledige programma is hier te vinden: www.suedtiroljazzfestival.com