×

Nieuws

21 september 2012

Klassiek Programma 2012/2013 van de Meervaart

Geschreven door: Carl Puhl

Inwoners van het stadsdeel Nieuw West in Amsterdam hoeven heus niet iedere keer naar het centrum van de stad als ze live klassieke muziek willen meemaken. Aan de Sloterplas ligt namelijk Theater de Meervaart en daar worden geregeld klassieke concerten gegeven. Het programma 2012/2013 bevat twee opera’s, een ballet en zelfs twee festivals. Uiteraard is een bezoek aan dit mooie theater niet alleen aan inwoners van stadsdeel Nieuw West voorbehouden!

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober vindt namelijk Sloterproms plaats. Sloterproms toonde in 2011 de muzikale rijkdom van ons stadsdeel in een groots concert met zo’n 250 musici. Dit jaar maakt muziekpodium Nieuw-West opnieuw een verrassend programma waarin het 60-jarig bestaan van de westelijke tuinsteden centraal staat. Het belooft een uniek concert à la Night Of The Proms te worden met muzikale samenwerkingen van producers lab Studio West, de Wester Harmonie, Mc Jay,  Yinske Sylva, Muziekvereniging Amsterdam, Amsterdams Turks Muziekkoor, Klezmagic, Muziekschool Amsterdam.

4-11-Staatsopera van Tatarstan - La Traviata 2 (Staatsopera van Tatarstan)Zondag 4 november wordt door de Staatsopera van Tatarstan de opera La Traviata van Giuseppe Verdi uitgevoerd. Verdi’s thema was destijds gewaagd: een vrouw die van het rechte pad is afgedwaald en de dood vindt in de armen van haar geliefde. De opera is een aaneenschakeling van schitterende melodieën en prachtige aria’s. Na zijn meesterlijke Rigoletto en het krachtige Il Trovatore werd La Traviata het intieme sluitstuk van het ‘gouden trio’ van Giuseppe Verdi. Er is veel geschreven over de vergelijking tussen het leven van Verdi, die ongehuwd samenwoonde met zijn geliefde, en het verhaal van Violetta, de tragische centrale vrouwenrol in deze romantische opera. De Staatsopera van Tatarstan brengt de opera in een klassieke, traditionele enscenering met een rijke kostumering en de beste solisten uit de Russische Federatie. Met Nederlandse boventiteling.

16-12-Peter en de Wolf 5 (rechtenvrij)Zondag 16 december vind om half drie ‘s middags een familieconcert plaats. In The Wings brengt Prokofjev’s Peter En De Wolf. Dit klassieke meesterwerk van Sergei Prokofjev wordt gebracht door een bekende verteller, een orkest van zes muzikanten en een tableau van tien dansers. In Peters avontuur wordt ieder personage (vogel, eend en kat) vertolkt door een klassiek instrument. De voorstelling bestaat uit een gloednieuwe eerste akte, gevolgd door de originele compositie uit 1936. De vertelling gaat over Peter die met hulp van zijn vrienden een wolf vangt. Muziek: Sergei Prokofjev en Philip Feeney. Deze Peter En De Wolf speelde eerder al met groot succes in Theater Carré in Amsterdam en stond ook in Antwerpen, Londen en New York.

1-1-Ballet-Staatsopera-Tatarstan---Het-Zwanenmeer-3Dinsdag 1 januari 2013: niet op zondag, maar wel op een vrije middag kunt u genieten van een prachtige uitvoering van het Zwanenmeer door het Ballet van de Staatsopera Tatarstan. Tsjaikovski maakte de muziek bij het verhaal over prins Siegfried en zijn geliefde Odette. Het Zwanenmeer vertelt het verhaal van de liefde van een jonge prins voor de (betoverende) zwanenkoningin. Door intriges van de zwarte zwaan Odile wordt dit prille geluk wreed verstoord, maar uiteindelijk komt alles goed. Ruim 100 jaar geleden veroorzaakte dit ontroerende romantische sprookje al een sensatie. Een adembenemende uitvoering van het ballet van Tatarstan met sprookjesachtige decors en oogverblindende kostuums. Een verrukkelijk begin van 2013. Met live-orkest.

10-2-Barokopera Amsterdam - Purcell Gala II 1 (Hans Hijmering)Zondag 10 februari wordt Purcell gala II, William & Mary door Barokopera Amsterdam uitgevoerd. De leidraad van deze opera vormt het leven van koning Willem III van Engeland en koningin Mary Stuart met muziek uit de Fairy Queen, The Tempest en King Arthur. Met 4 zangers en 8 barokinstrumentalisten. Muzikale leiding: Frédérique Chauvet. Ter ere van de verjaardag van Mary Stuart horen we de Fairy Queen. Oorlogen domineerden het einde van de 17e eeuw dus er wordt volop ruimte gegeven aan Purcells trompetmuziek. Het verraad en de familie-intriges aan het hof worden uitgedrukt in de duivelsscène uit The Tempest. De afsluiting is de verheerlijking van Engeland dat als grootmacht de 18e eeuw binnentreedt: Willem III wordt geassocieerd met King Arthur.

17-3-Staatsopera van Tatarastan - Rigoletto 2 (Staatsopera van Tatarstan)Zondag 17 maart komt de Staatsopera van Tatarstan weer terug, maar ditmaal met een andere opera van Verdi: Rigoletto. Leef mee met de nar Rigoletto, zijn bedreigde dochter Gilda en de onbetrouwbare minnaar Hertog van Mantua. Het dramatisch slotduet wordt zelden met droge ogen gevolgd. De muziek van Verdi is van een onovertroffen schoonheid. Rigoletto is één van de populairste opera’s van Giuseppe Verdi (1813-1901). Het werk was in Nederland zo geliefd dat de vroegere Italiaanse Opera het 28 jaar achtereen op het repertoire had. Verdi schreef voor dit drama, dat ontleend is aan het boek Le Roi S’Amuse van Victor Hugo, een wondermooie aaneenschakeling van aria’s en koorwerken. De bekendste is uiteraard La Donna E Mobile. De Staatsopera van Tatarstan komt met een prachtige, traditionele vormgeving en schitterende renaissancekostuums. Met Nederlandse boventiteling.