×

Nieuws

10 maart 2016

Katatonia kiest wederom geen opbeurende titel

Op 20 mei verschijnt het nieuwe album van de Zweedse progressieve metalformatie Katatonia. Het album heet The Fall Of Hearts en werd in Stockholm opgenomen onder leiding van Anders Nyström en Jonas Renkse en is de opvolger van het indrukwekkende Dead End Kings uit 2012. De band begon ooit als doommetal formatie in het straatje  van My Dying Bride, maar heeft met elke release de muzikale koers licht gewijzigd. De zwaarmoedigheid is echter gebleven.

Het artwork werd wederom verzorgd door ontwerper Travis Smith die al eerder met de band samenwerkte als ook met Opeth en Riverside. Sinds de release van Dead End Kings heft Katatonia veelvuldig getoerd en twee grotendeels akoestische releases uitgebracht, namelijk Dethroned & Uncrowned met alternatieve versies van de nummers op Dead End Kings en de ingetogen concertfilm Sanctitude. De meningen over die twee releases lopen nogal uiteen; de een vindt het prachtig en grensverleggend, de ander vindt het ronduit slaapverwekkend.

Op The Fall Of Hearts speelt drummer Daniel “Mojjo” Moilanen voor het eerst mee en is ook gitarist Roger Öjersson (Tiamat) van de partij. Naar verluidt rekt Katatonia op dit album de grenzen van haar muzikale spectrum weer wat verder op en worden parallellen getrokken met vergelijkbare moves door Opeth en Anathema. In hun eigen woorden vatten ze het als volgt samen: “This album is probably everything we unknowingly ever dreamed of to release. It’s a bleak but adventurous journey through our elements, we haven’t held back, we have pushed to get forward and backward in the ever spiralling night of our musical legacy.”