×

Nieuws

02 oktober 2011

Kaapverdische diva Cesaria Evora zet punt achter carrière

cesaria-evoraDe 70-jarige Kaapverdische zangeres Cesaria Evora zet noodgedwongen een punt achter haar carrière. Het bericht is te lezen op haar officiële website.  Op doktersadvies moest ‘de diva op de blote voeten’  haar concertreeks in Frankrijk afzeggen en ook de resterende concerten van haar Europese tour annuleren. In overleg met haar manager en producer José da Silva, heeft Cesaria daarop besloten om meteen haar carrière te beëindigen.

Cesaria kampt al enige jaren met chronische gezondheidsproblemen. In 2010 onderging ze in Parijs nog een openhartoperatie. De laatste terugval zou te wijten zijn aan haar (zoute) chips-verslaving. Te veel zout en te vet eten heeft haar gezondheid verder aangetast.

Cesaria Evora uit Mindelo op het eiland São Vicente is jarenlang HET grote voorbeeld geweest voor vele andere Kaapverdiaanse muzikanten. Haar internationale succes opende deuren voor jong Kaapverdisch talent, die zonder haar wellicht nog jaren gesloten zouden blijven. De haar zo kenmerkende en prachtige morna’s en coladera’s, die de ‘moeder’ van de ‘Kaapverdische blues’  op immer overtuigende wijze vertolkte, zullen tot in lengte der dagen als inspiratiebron gelden voor andere Kaapverdianen.

Hieronder een live-opname van het fraaie Sangue de Beirona: