×

Nieuws

09 september 2010

Kaapverdisch nazomeren met traditionele, sfeervolle albums

Voor degenen die de zomer nog even willen verlengen biedt het label Lusafrica (Coast to Coast) de mogelijkheid om dit in ieder geval muzikaal gezien te realiseren. Met drie even prachtige als diverse albums wordt wederom duidelijk aangetoond dat muziek uit Kaapverdië blijft imponeren en inspireren.

Vooral de ontspanning die Kaapverdische muziek uitstraalt heeft iets unieks. Of je nu naar Cesaria Evora, Mariana Ramos, Tito Paris, Mayra Andrade of Boy Gé Mendes luistert, nergens hoor je de eventuele stress van het opnameproces en de te maken albumkeuzes terug. Uiteraard is de kans groot dat de gemiddelde jaartemperatuur op de eilanden een cruciale rol speelt in het overbrengen van de ontspannen sfeer maar het zal ook met de diverse traditionele muziekstijlen van het land te maken hebben, die van nature een soort rust en vrolijkheid uitstralen. Zelfs de meest somber getinte morna’s zoals we die van Cesaria Evora kennen herbergen ondanks hun melancholische karakter vaak een haast vanzelfsprekend positivisme of natuurlijke berusting. Voor alle liefhebbers van Kaapverdische muziek en degenen die graag eens met deze stijlen wil kennismaken zijn er nu drie fraaie albums uitgebracht:

Bau – Café Musique

Bau

Rufino Almeida oftewel Bau was van 1995 tot 1998 de orkestleider van de band van Cesaria Evora. Op dit geheel instrumentale album staan de achttien beste instrumentale nummers van zijn zes soloalbums. Bau speelt op zelfgemaakte instrumenten waaronder viool, cavaquinho en gitaar. Zijn vader was een bekende instrumentmaker was in Mindelo die dit hem leerde. Het nummer Raquel is gebruikt voor de soundtrack van de film Habla Con Ella van Pedro Almodovar. Café Musique is een heerlijk relaxt, nostalgisch en intiem album dat duidelijk de kwaliteiten van Bau als arrangeur laat horen, ongetwijfeld de belangrijkste reden voor Cesaria om hem te benoemen tot orkestleider.

Jorge Humberto – Ar De Nha Terra

Jorge Humberto

Van instrumentaal gaan we naar vocaal met Ar De Nha Terra van Jorge Humberto. Na Guentá (1992), Móiabo Um Consolá (1995), Portexperimental (1998) en Identidade (2004) gaat Jorge Humberto op zijn vijfde album op zoek naar de muzikale roots van São Vicente, waar hij terugkeerde om tijdens een vakantie dit album op te nemen. De twaalf uitstekende nummers vormen een mooie eenheid, waarbij uiteraard ook op dit album de nostalgie en melancholie hand in hand gaan.

Cordas Do Sol – Lume D’Lenha

Cordas Do Sol

Cordas Do Sol is een zesmansformatie van het eiland Santo Antão. In 2000 brachten ze hun debuutalbum Linga d’Sentonton uit dat uitstekende kritieken kreeg. In 2002 volgde het album Marijoana waarna in 2004 hun eerste album bij Lusafrica uitkwam, Terra De Sodade, een verzameling van hun eerste twee albums. De zang en percussie zijn gebaseerd op de combinatie van de traditionele Son Jon ritmes. De band is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire bands van Kaapverdië en dit nieuwe album Lume D’Lenha, opgenomen in Mindelo, zal zeker bijdragen aan een nog grotere fanschare. De subtiele en ontspannen (samen)zang zorgen er namelijk voor dat er weer veel te genieten valt op deze muzikale ‘ode’ aan de bewoners van Santo Antão.